Konsekvenserne af at fravælge en a-kasseMange danskere fravælger at være medlem af en a-kasse. Flere personer træffer det valg for at spare penge, men det kan blive et kostbart valg. A-kasser er lidt ligesom forsikringer. Der er ikke nogen der håber, at de får brug for dem, men det er altså bare en sikkerhed, som du ikke vil stå uden, hvis uheldet er ude. Hvis gulvtæppet bliver revet væk under dine fødder, og du bliver fyret/står uden job, så vil du fortryde ikke at være medlem af en a-kasse. I denne artikel forsøger vi at belyse konsekvenserne ved at fravælge en a-kasse.

Hvad er konsekvenserne?

Helt konkret kan du ikke optjene ret til dagpenge, hvis du ikke er medlem af en given a-kasse. Det betyder, at du kan komme til at stå uden indtægt, hvis du bliver fyret. Det er dog ikke kun økonomisk, at du snyder dig selv ved at fravælge en a-kasse. Du går også glip af rådgivning, sparring og personlig vejledning, som kan være medvirkende til at få dig hurtigere i job igen. Rigtig mange a-kasser vil gøre utrolig meget, for at få dig i job igen. Eksempelvis er der mange a-kasser som tilbyder kurser, hvor du kan lære at skrive en god ansøgning og optimere dit cv. Du kan også deltage i kurser, som har fokus på jobsamtaler, gennemslagskraft, LinkedIn og hvordan du bruger dit netværk til at komme hurtigere i job. Altså er der mange fordele, udover den økonomiske sikkerhed, som medlemmerne af a-kasser får, når de bliver ledige.  

Kontanthjælp

Der er meget stor forskel på kontanthjælp og dagpenge. Det vil du bemærke, hvis du er ledig, og ikke har optjent ret til dagpenge. Der er eksempelvis stor forskel på det udbetalte beløb. Generelt set kan du forvente at dine månedlige ydelser er betydeligt lavere, når du er på kontanthjælp. Derudover bliver din kontanthjælp påvirket at din formue. Det vil sige, at hvis du har en opsparing eller andre værdier, så påvirker det din kontanthjælp negativt. Du kan eksempelvis ikke modtage kontanthjælp, hvis du har en stor opsparing eller en stor friværdi i dit hus. I værste fald betyder det, at du kan stå helt uden indtægt indtil din opsparing er opbrugt. Det samme gør sig ikke gældende for dagpenge. Du kan sagtens have en formue ved siden af dine dagpenge. Derudover får du udbetalt et betydeligt højere beløb hver måned, når du får dagpenge.

En anden markant forskel er at for at modtage kontanthjælp, skal du opfylde en række forskellige krav. Desuden er aktivering en aktiv del af kontanthjælpen. Til sammenligning skal dagpengemodtagere kun søge et vist antal jobs per uge, og deltage i enkeltstående rådighedssamtaler i løbet af ledighedsperioden. Rådighedssamtalerne har til formål at hjælpe folk i job, og har ofte fokus på optimering af jobsøgningsprocessen.

Din jobsituation kan hurtigt ændre sig

Hvis du hører til de personer, som har fravalgt medlemskab af en a-kasse, så anbefaler vi, at du genovervejer din beslutning. Arbejdsmarkedet kan ændre sig på ingen tid, og du er dårligt stillet, hvis du mister dit job, og ikke er meldt ind i en a-kasse. Der findes et væld af billige a-kasser på markedet, og det behøver derfor ikke være en dyr fornøjelse, at være medlem af en a kasse og fagforening. Du kan eventuelt fravælge at være medlem af en fagforening, og det vil helt automatisk sænke prisen lidt. Det påvirker ikke din ret til dagpenge, hvis du fravælger en fagforening.

Der findes også flere billige a-kasser i Danmark, som du kan vælge frit mellem. Hvis du er på udkig efter en billig a-kasse, så kan du læse mere og sammenligne dine muligheder her. Den pris du betaler hver måned, for at være medlem af en a-kasse, spiller ingen rolle i forhold til det dagpengebeløb, som du får udbetalt hver måned. Det vil sige, at dine dagpenge ikke stiger, fordi du betaler mere i kontingent. Der er altså ingen grund til at vælge den dyreste løsning, hvis det ikke skaber en anden merværdi for dig. Hvis du blot vil sikre sig økonomisk mod arbejdsløshed, så kan du sagtens vælge den billigste a-kasse. Prisforskellen, på de forskellige muligheder på markedet, skyldes ofte den rådgivning du kan modtage. Eksempelvis har mange a-kasser specialiseret sig indenfor bestemte områder. Det betyder, at du kan finde en a-kasse som har fokus på dit fag, og dermed måske har bedre mulighed for, at guide dig i arbejde igen. Det betyder også, at én af de lidt dyrere a-kasser måske kan rådgive dig bedre, og hjælpe dig i job hurtigere.

Gratis medlemskab

Hvis du er studerende, på en videregående uddannelse, kan du med fordel melde dig ind i en a-kasse. Langt de fleste a-kasser tilbyder nemlig gratis studiemedlemskab til studerende, som er under 30 år. Det kan måske virke irrelevant at melde sig ind i en a-kasse, når man er studerende. Det er bare en rigtig god investering, da man er sikret, hvis man står uden job efter endt uddannelse. Desuden er det, i mange tilfælde, desværre svært at få et job, når man er nyuddannet. Du skal blot have været medlem af din valgte a-kasse i et år før endt uddannelse. Dermed har du ofte ret til dagpenge allerede fra din første ledighedsdag. Hvis du har været medlem i under ét år, kan du se frem til en måneds (eller mere) karantæne, før du kan få lov at modtage dagpenge. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, kan du kun modtage kontanthjælp, såfremt du står uden job efter endt uddannelse. Med andre ord: der er ingen ulemper ved at melde sig ind i en a-kasse, når man er studerende, da det er gratis og sikre dig økonomisk.