Hvilken a-kasse passer til mig?Hvilken a-kasse passer til mig?

Der er stor forskel på prisen og den enkelte a-kasses viden og ekspertise om en given branche på arbejdsmarkedet. Din profession og din uddannelse kan påvirke, hvilken a-kasse som du bør vælge. Det kan være meget forvirrende at finde den helt rigtige a-kasse, for egentlig så udbetaler alle a-kasser det samme i dagpenge. Er der derfor en grund til at undersøge mulighederne på markedet? I denne artikel forsøger vi at give dig svar på dette.

Dine valgmuligheder

Som sagt så udbetaler alle a-kasser det samme beløb i dagpenge. Det er fastsat af Finansloven, og dermed kan du ikke forvente at få en højere dagpengesats, fordi du betaler mere i kontingent. Prisen, på de forskellige a-kasser, er meget forskellig, og én af årsagerne hertil er den rådgivning, som a-kasserne tilbyder. Når du skal ud og vælge en a-kasse, bør du derfor kigge på, hvad den enkelte a-kasse kan gøre for dig (og hvad det månedlige kontingent lyder på). Det kan være en god idé at vælge a-kasse efter, hvilken branche og fagforbund de tilhører. Når du vælger en a-kasse, ud fra din uddannelse og din profession, så kan du være sikker på, at a-kassen har viden om netop dit arbejdsområde. Hvis vi skal nævne nogle eksempler så hører salg og marketing til Business Danmark, hvorimod kontor og butiksansatte hører til HK. Det betyder dog ikke, at du ikke må melde dig ind i en a-kasse, hvis fokusområde ligger lidt uden for dit eget ekspertiseområde. Det er helt op til dig.  

Fordelene ved at vælge en a-kasse som har en baggrundsviden omkring dit fag er, at de bedre kan hjælpe og guide dig. Det kan betyde, at du hurtigere kan komme i arbejde igen. Ulempen, ved denne type a-kasse, er at de sjældent er de billigste på markedet. Der findes en del a-kasser, som ikke er tilknyttet en specifik fagforening, og dermed ikke har fokus på et bestemt erhverv. Denne type af a-kasse er ofte billigere, for dig, at være medlem hos. Så hvis du blot søger økonomisk sikkerhed, og ikke har behov for rådgivning og sparring, så kan du sagtens vælge den billigste a-kasse på markedet. Du får jo, som nævnt tidligere, det samme beløb i dagpenge uanset hvilken a-kasse, du vælger.

Dine behov

Der er mange lighedstegn mellem de forskellige a-kasser, og det kan derfor være svært at navigere rundt i de mange muligheder. Du bør gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du vægter højest, hvis uheldet er ude, og du pludselig står uden job. En god a-kasse er en, der støtter dig under din ledighed. Om det blot er økonomisk eller med rådgivning og vejledning, er helt op til dig. Ofte er det en fordel at sparre med personer, som kender til dit erhverv. Hvis du er helt på bar bund, så kan du forhøre dig blandt studiekammerater, familiemedlemmer eller venner. Det virker naturligvis bedst, hvis dem du forhøre dig hos, arbejder indenfor samme branche som dig (og er medlem af en a-kasse). Det er vigtigt at du vælger en a-kasse, som passer til dine behov. Hvis du blot ønsker en økonomisk sikkerhed, og ellers ønsker at klare jobsøgningsprocessen selv, så kan du vælge en tværfaglig a-kasse. Omvendt bør du vælge en faglig a-kasse, hvis du gerne vil have rådgivning, kurser og sparring under din ledighed. Generelt set kan man sige, at hvis du forventer at bruge din a-kasse meget under dit ledighedsforløb, så bør du vælge en faglig a-kasse. Hvis du derimod føler, at du har helt styr på jobsøgning, så står det dig mere frit for at vælge mellem en tværfaglig eller faglig a-kasse.

Det er kun dig selv som kan afgøre hvilke kriterier, du har til din a-kasse. Derfor er du nødt til at gøre dig nogle overvejelser, inden du går ud og vælger en a-kasse. Den a-kasse, som folk bør vælge, er altså forskellig fra person til person og afhænger af den gængse situation. Du bør altså være opmærksom på, hvad det månedlige kontingent lyder på, og hvad den enkelte a-kasse kan gøre for dig. Hvis du vælger en a-kasse ud fra de to kriterier, så kan du ikke gå helt galt i byen. Du har altid mulighed for at skifte a-kasse, hvis du fortryder dit valg. Bare husk at tjekke om din anciennitet flytter med over i den nye a-kasse. Hvis du stadig er i tvivl om hvilken a-kasse, som passer bedst til dig, så kan du få et nemt overblik og sammenligne priser og ydelser her.