Guide til skift af a-kasseGuide til skift af a-kasse

Det er relativt nemt at skifte a-kasse i Danmark, men der er nogle enkle ting, som du bør være opmærksom på, hvis du overveje at udskifte din nuværende a-kasse. Herunder gennemgår vi kort alle de ting, som du bør være opmærksom på, når du kigger på en ny a kasse.

Reglerne for skift af a-kasse

A-kasse og dagpengereglerne i Danmark er ikke altid helt enkle, og mange kæmper for at finde hoved og hale på alle de forskellige regler. Derfor er der også mange, som er nervøse for at skulle skifte a-kasse. Der er dog ingen grund til at frygte et skift af a kasse, for det er heldigvis gjort meget for at gøre det nemt for de danske a-kassemedlemmer at skifte til en ny a kasse.

Hvis du vil skifte a-kasse, skal du bare kontakte den nye a-kasse, som du gerne vil skifte til. De skal bruge visse oplysninger om dig, men herefter vil de være klar til sørge for dit skift. Det betyder også, at de står for at melde dig ud af din gamle a-kasse. Kort sagt skal du ikke selv gøre mere, hvilket også er grunden til, at det er så nemt at skifte a-kasse i Danmark.

Mange er bekymret for deres anciennitet, når de skifter a kasse. Dette er dog helt uden grund, da din anciennitet flytter med dig, når du skifter a-kasse. I praksis betyder det, at du stadig har den samme ret til at dagpenge, selvom du vælger at skifte til en ny a-kasse. Du beholder alle dine rettigheder, og der er ingen karantæneperiode eller lignende forbundet med skiftet.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du kun har ret til dagpenge, hvis du havde optjent retten i din gamle a-kasse. I praksis betyder det, at du skal have været medlem af a-kassen i et år før du blev ledig, og derudover skal du have arbejdet mindst 1.925 timer, hvis du er fuldtidsforsikret.

Sværere er det ikke at skifte a kasse i Danmark, så du skal bare finde en ny a-kasse, hvis du ikke er tilfreds med dit nuværende valg. Faktisk er valget af en ny a-kasse det sværeste ved at skifte a-kasse.

Vær opmærksom på betalingsperioderne

Det er ufatteligt nemt at skifte a-kasse, men du skal dog være opmærksom på, at der er nogle simple regler, som hænger sammen med betalingsperioderne. Normalt betaler man kontingent til a-kassen på kvartals basis, og disse betalingsperioder har en effekt på dit skift af a-kasse.

Hvis du vælger at skifte a-kasse midt i en betalingsperiode, skal du være opmærksom på, at skiftet først sker, når betalingsperioden udløber i din gamle a-kasse. Dette kan betyde, at du skal vente op til tre måneder, før du bliver medlem af din nye a-kasse, hvis du betaler kontingent på årsbasis. Denne løsning kan måske virke irriterende, men i sidste ende kommer det dig til gode. Det betyder nemlig, at du ikke ender med dobbelt medlemskab af to a kasser, da dette blot vil være en ekstra udgift for dig.

Husk at a-kasser har forskellige fordele

Alle danske a-kasser er underlagt de samme regler i forbindelse med dagpenge, hvilket blandt andet betyder, at dit valg af a-kasse ikke påvirker dit dagpengebeløb. I forbindelse med skift af a-kasse er det vigtigt at huske på, at de danske a-kasser tilbyder forskellige fordele til deres medlemmer ud over muligheden for at modtage dagpenge. Du kan for eksempel opleve, at nogen a kasser giver dig rabat på private forsikringer, og denne fordel mister du, hvis du skifter a-kasse. Det er især vigtigt, at du er opmærksom på denne type fordele, hvis du overvejer at skifte a-kasse, fordi medlemskabet er billigere et andet sted.

Et a kasseskift kan også påvirke dig økonomisk, hvis du både er medlem af en a-kasse og en fagforening – især hvis du skifter til en a-kasse, som ikke har tilknyttet en fagforening. Her vil et a-kasseskift betyde, at du skal overveje, om du stadig vil være medlem af en fagforening, og hvilke fagforeninger, som du kunne tænke dig at være medlem af.

Sidst, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at det både kan være en fordel og en ulempe at skifte a-kasse, når man kigger på rådgivningen. Nogen a-kasser er måske bedre rustet til at rådgive dig, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Tjek løbende dit valg af a-kasse

Det er nemt at skifte a-kasse, og derfor er det også en god idé, hvis du løbende tjekker, om du stadig er medlem af den bedste a-kasse. Du bør ikke kun kigge på prisen, for det er også vigtigt at huske på, at a kasser giver forskellige fordele og rådgivning.

For kort at opsummere, skal du blot kontakte den nye a-kasse, hvis du vil skifte. Herefter sørger de for alt, og du mister ikke din anciennitet.