tjek-akasse

Konsekvenserne af at fravælge a-kasse

En stor del af den danske arbejdsstyrke har fravalgt at være medlem af en a-kasse. Mange har truffet dette valg for at spare penge, men det kan i sidste ende blive et kostbart valg, hvis man ender i jobløshed. Herunder kan du læse mere om konsekvenserne ved at fravælge a-kasse. Du bør læse med, hvis du ikke allerede er medlem af en a-kasse.

Hvis du ikke er medlem af en a-kasse

Du kan ikke optjene ret til dagpenge, hvis du ikke er medlem af en a-kasse. Det kan i værste tilfælde betyde, at du står helt uden indtægt, hvis du skulle miste dit job og ikke opfylder kravene til at modtage dagpenge.

Du bliver imidlertid ikke kun påvirket rent økonomisk, hvis du skulle miste dit job og ikke er medlem af en a-kasse. Uden en a-kasse går du også glip af vigtig rådgivning og anden hjælp, som kan være med til at få dig hurtigt i job igen.

Mange a-kasser gør en stor indsats for at få deres medlemmer i job igen, når de bliver ledige. Du kan for eksempel få mulighed for at deltage i kurser om jobsøgning, få privat rådgivning og deltage i sociale arrangementer, der har til formål at hjælpe deltagerne med at få et professionelt netværk.

Forskellen på dagpenge og kontanthjælp

Der er stor forskel på dagpenge og kontanthjælp, og det vil du især mærke, hvis du skulle blive ledig. Først og fremmest er der stor forskel på det udbetalte beløb, men der er også visse andre forskelle, som du skal være opmærksomme på.

Den mest markante forskel på dagpenge og kontanthjælp er, at dagpenge ikke er påvirket af opsparing eller værdier. Det samme gør sig ikke gældende for kontanthjælp, og du kan for eksempel ikke modtage kontanthjælp, hvis du har en stor opsparing eller en stor friværdi i din bolig. Det kan i værste fald betyde, at du kommer til at stå helt uden indtægt indtil dine reserver, er opbrugt.

Sidste, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at du skal overholde forskellige krav for at modtage henholdsvis kontanthjælp og dagpenge. Kontanthjælpsmodtagere skal overholde en lang række krav, og de risikere desuden at blive sendt i aktivering. Til sammenligning skal dagpengemodtagere kun ansøge et bestemt antal job hver uge, og derudover bliver de indkaldt til vejledende samtaler, som har til formål at hjælpe dem i job.

Find en billig a-kasse

Hvis du hører til gruppen af danskere, som har fravalgt medlemskab af en a-kasse, så bør du måske genoverveje din beslutning. Din jobsituation kan sagtens virke sikker i nuet, men der er ingen garanti for, at fremtiden også er sikker. Det danske arbejdsmarked kan hurtigt ændre sig, og du er dårligt sikret, hvis du pludselig skulle miste dit job.

Det behøver ikke at være dyrt at være medlem af en a-kasse. Der er masser af billige a-kasser i Danmark, som du kan vælge imellem. Du kan især få et billigt medlemskab af en a-kasse, hvis du fravælger fagforening. Du har nemlig samme ret til dagpenge, selvom du kun er medlem af en a-kasse og ikke en fagforening.

Prisen på medlemskabet af en a-kasse spiller ingen rolle i forhold til det dagpengebeløb, som du er berettiget til, hvis du mister dit job. Du kan med andre ord sagtens vælge den billigste a-kasse, hvis du bare vil sikre dig økonomisk i forbindelse med jobløshed.

Prisforskellen mellem de forskellige a-kasser skyldes primært, at du kan modtage forskellig rådgivning hos de forskellige a-kasser. Det kan betyde, at én af de lidt dyrere a-kasser måske vil være bedre til at hjælpe dig i job. Det kan for eksempel være, at de har mere ekspertise med at hjælpe folk indenfor din branche i arbejde.  

Gratis a-kasse for studerende

Du bør især melde dig ind i en a-kasse, hvis du er studerende på en videregående uddannelse. Mange danske a-kasser tilbyder gratis studiemedlemskab til studerende, som er under 30 år. Umiddelbart kan det virke irrelevant for studerende at melde sig ind i en a-kasse, men det er en god investering, da man er sikret, hvis man bliver udannet til arbejdsløshed.

Alle studerende, som har været medlem af en a-kasse i et år før deres afsluttende eksamen, har ret til dagpenge fra første ledighedsdag. Hvis du er studerende og først har meldt dig ind i a-kassen senere, kan du se frem til en måneds karantæne, før du kan modtage dagpenge, når du er færdiguddannet.

Hvis du er studerende, og ikke er medlem af en a-kasse, kan du kun modtage kontanthjælp, hvis du ikke skulle finde job inden afslutningen på din uddannelse. Kort sagt er der ingen ulemper ved at melde sig ind i en a-kasse, da det er gratis.