Vælg den rigtige a-kasseNår det gælder a-kasser, er valget af a-kasse ofte den største grund til tvivl. Der er mange a kasser at vælge imellem, og du er med garanti interesseret i at vælge den a kasse, som bedst imødekommer dine behov. Hvis du også er forvirret med hensyn til valg af a-kasse, så bør du læse med her, hvor vi forsøger at besvare de mest almindelige spørgsmål. Det behøver nemlig ikke være svært at finde den rette a kasse.

Hvad kan din a-kasse hjælpe dig med?

De fleste tilmelder sig en a-kasse for at sikre deres ret til dagpenge, og selvom a-kasserne kontingenter variere, så har du ret til at modtage den samme ydelse i dagpenge. Dagpengebeløbet er fastsat af Finansloven, og den varierer afhængigt af nogen forskellige faktorer – for eksempel af din alder og om du har børn.

Hvis du blot er interesseret i retten til dagpenge, skal du blot vælge den billigste fagforening. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at din a-kasse også kan hjælpe dig med andre ydelser, hvilket gør valget af a-kasse en anelse mere kompliceret for de fleste lønmodtagere.

Mange vælger a-kasse ud fra deres fagforening, og dette kan være en god løsning, hvis du gene vil have en a-kasse, som kender til din branche, og de specifikke problemstillinger, som kan være forbundet med dit arbejdsområde. For eksempel hører kontor- og butiksansatte til fagforeningen HK, og derfor vælger mange af disse også at benytte HK som a-kasse.

Der er mange fordele ved at vælge en a-kasse, som er relevant i forhold til din branche. Du bør dog være opmærksom på, at disse a-kasser sjældent er de billigste, men til gengæld kan de måske give dig en unik hjælp, som du ikke finder andre steder.

Hvis du primært er interesseret i at finde den billigste a-kasse, så bør du kigge på de mindre a-kasser, som ikke er tilknyttet en fagforening eller en bestemt branche. Disse a kasser er uafhængig af politiske interesser, hvilket er én af årsagerne til deres lave kontingent, men du får naturligvis stadig det samme beløb i dagpenge.

Det er op til dig selv, om du vil prioritere at vælge en a-kasse med eller uden fagforening. Der kan ofte være penge at spare ved at vælge en a-kasse, som ikke er tilknyttet til en special branche, men du risikerer, at du ikke kan modtage det samme niveau af service og rådgivning, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Find den rigtige A-kasse her

Valg af a-kasse

Der er generelt ikke de store prisforskelle mellem a-kasser i Danmark, så prisen bør ikke være din eneste prioritet. Du kan sagtens vælge en billig a-kasse med henblik på at spare penge, men sørg for, at a kassen stadig tilbyder de services, som du måske kan få brug for.

Du kan sammenligne priser for at reducere antallet af a-kasser, som er med i dine overvejelser. Herefter kan det være en god idé at besøge de enkelte a-kassers hjemmeside for at læse mere om, hvad de tilbyder deres medlemmer. Her er det vigtigt, at du bider mærke i, om der er bestemte services, som du nødigt vil undvære.

I sidste ende skal du huske på, at formålet med en a kasse ikke kun er udbetaling af dagpenge. De kan være en enorm hjælp i forhold til at få dig i arbejde igen, så undervurder ikke værdien af deres hjælp.

Find den rigtige A-kasse her

Hvis du ender i den forkerte a-kasse

Det er muligt, at du vælger forkert, når du vælger a-kasse, men det vigtigste er blot, at du er i en a-kasse, så du er sikret dagpenge, hvis du skulle blive ledig. Som tidligere nævnt får du det samme beløb i dagpenge uanset dit valg af a-kasse, så det kan ikke gå helt galt, selv hvis du skulle træffe det forkerte valg.

Heldigvis er det nemt at skifte a-kasse, og du skal blot kontakte den nye a kasse og oplyse, at du ønsker at skifte a-kasse. Herefter vil de sørge for, at du skifter a-kasse. Kort sagt tager det kun et kort øjeblik for dig at skifte a kasse, da det meste bliver gjort for dig.

Du skal ikke være bekymret for din ret til dagpenge, hvis du vælger at skifte a-kasse. Du starter ikke forfra i forhold til optjeningen af retten til dagpenge eller efterløn. Der gælder de samme regler for alle a-kasser, og derfor er der ingen konsekvenser, hvis du skulle få lyst til at skifte a-kasse, fordi du fortryder dit oprindelige valg.

Find den rigtige A-kasse her

Tjek dit valg af a-kasse

Der er ingen konsekvenser forbundet med at skifte a-kasse, så derfor er det også en god idé løbende at tjekke, om du stadig er medlem af den a-kasse, som bedst passer til dine behov.

Du har altid mulighed for at kontakte en a-kasse, som virker interessant. De kan informere dig om, hvilke ydelser, som de kan hjælpe dig med. Husk på, at det stadig er relevant at kigge nærmere på dit valg af a kasse, selvom din jobsituation er stabil.