A-kasse og Fagforening

Af Mette Stensballe opdateret d. 31-08-2021

Langt størstedelen af danskerne er stadig af den overbevisning, at A-kasse og fagforening er en samlet pakke, som man skal vælge, når man skal ud på arbejdsmarkedet. Sådan hænger det faktisk ikke sammen, og her forklarer vi dig hvorfor. Der er nemlig frit valg, når det kommer til valg af fagforening og a-kasse, så finder du en billig fagforening ét sted og en tilsvarende billig a-kasse et andet sted, så har du ret til at vælge dem begge to. Det er den frihed, som den danske velfærdsmodel giver sine borgere, og derfor behøver du ikke vælge A-kasse og fagforening som samlet pakke. Du kan sagtens vælge en a-kasse uden fagforening og omvendt, hvis det er det, du har lyst til.

Hvad er forskellen mellem a-kasse og fagforening

En A-kasse er den såkaldte arbejdsløshedskasse, der sikrer dig en indtægt i en tidsbegrænset periode i tilfælde af, at du skulle stå uden arbejde. Det koster en månedlig gebyr om måneden (medmindre du er studerende) og kan være guld værd, hvis du pludselig skulle miste dit arbejde. 

 

En fagforening er den organisation, der har din ryg, hvis du skulle møde modstand på din arbejdsplads. Fagforeningen forhandler løn på vegne af din faggruppe via overenskomstforhandlinger. Det er også din fagforening, der hjælper dig, hvis f.eks. din chef udbetaler dig for lidt i løn. På den måde kan en fagforening også være god, når du skal ud på arbejdsmarkedet. 

Skal du både have a-kasse og fagforening?

Nej, grundlæggende har danske lønmodtagere selv valget om, hvorvidt du vil være medlem af både en a-kasse og en fagforening (eller ingen af delene, selvom dette ikke kan anbefales). Du kan sagtens have en fagforening uden en a-kasse eller en a-kasse uden fagforening.

Fordele ved a-kasse og fagforening

Fordelene ved at have både fagforening og a-kasse er, at du står rigtig stærk på arbejdsmarkedet, hvis du skulle møde modstand eller stå uden arbejde. Organisationerne bag er altid klar til at hjælpe dig, hvis du har behov for det.

Ulemper ved a-kasse og fagforening

Det koster penge. Både a-kasser og fagforening tager et medlemsgebyr, der ofte er månedligt og dette kan være alt imellem 500 og 1.500 kr. om måneden. 

Konklusion

Selvom det kan være en træls udgift på budgettet hver eneste måned, er der ingen tvivl om, at det er en ekstremt god idé at have både a-kasse og fagforening som lønmodtager i Danmark.