Når du er i arbejde, er en a-kasse uundværlig for dig. En a-kasse forsikrer dig blandt andet mod arbejdsløshed. Som medlem af en a kasse modtager du dagpenge fremfor kontanthjælp, hvilket er en af de store fordele. I en i forvejen stram økonomi kan a-kassen ofte nedprioriteres, da et månedligt kontingent er en forudsætning for medlemskab.

Dog skal du ikke fortvivle. Hvis du har flere lån hos forskellige udbydere, kan det være en god ide at se på, om du kan opnå besparelser ved at samle dine lån. Derved vil du optage et såkaldt samlelån. I denne artikel får du al information, der er værd at vide om samlelån. Forhåbentligt kan du på baggrund heraf bedre vurdere, om det kunne være et gavnligt alternativ i din situation.

Hvad er et samlelån?

Som nævnt er et samlelån et lån, hvor du samler alle dine eksisterende lån hos en udbyder. Det giver dig et langt bedre overblik, hvor du kun skal have styr på tilbagebetaling til én låneudbyder. Derudover findes der en lang række tilbagebetalingsstrategier, hvorfor du blot skal forholde til en enkelt, hvis du samler dine lån.

Der findes mange måder, hvorpå du kan samle dine lån og ikke mindst hvilke lån, der har mulighed for at blive til et samlelån. Derfor kan tips til at samle dine lån være særligt nyttige – især hvis du er uerfaren inden for området.

De største fordele ved samlelån

Når det handler om samlelån, findes der mange fordele. Enkelte fordele er allerede nævnt i afsnittet ovenfor. Det er blandt andet en fordel, at du blot skal holde styr på en låneudbyder. Derudover bliver dine lån billigere at tilbagebetale gennem et samlelån fremfor flere forskellige små lån.

 Hos mange udbydere af samlelån tilbydes der nemlig en lavere rente, hvis du har alle dine lån samlet et sted. Ofte vil du gennem en række mindre lån opdage, at renten er højere. Dette skyldes, at låneudbyderen ikke stiller sikkerhed, men alligevel har brug for at vide, at de ser pengene igen. Du skal tænke på, at låneudbyderen ikke ved, hvem du er. Det er dog individuelt, om den pågældende udbyder tilbyder en lavere rente, hvorfor det er vigtigt, at du undersøger dette.

Samlelån er altså med til at give dig et langt bedre overblik over din lånesituation. Du vil desuden også opnå et økonomisk råderum, som er med til at give større frihed. Og denne frihed kan eksempelvis bruges på et kontingent til din fremtidige a-kasse, således at du sikrer dig selv i en potentiel situation med arbejdsløshed.   

Hvilke lån kan samles?

Umiddelbart kan langt de fleste lånetyper samles til et samlelån. Forudsætningen for at et lån kan indgå som et samlelån er, at der ikke er blevet stillet sikkerhed. Det vil sige, at boliglån, billån, realkreditlån og så videre som oftest ikke kan laves til et samlelån.

Der er dog den undtagelse, at hvis disse lån ikke er optaget gennem bankerne, har du mulighed for at låne uden at stille sikkerhed. Og så bliver det pludselig muligt for dig at lade disse lån indgå i dit samlelån. Du har dog som oftest næsten altid mulighed for at samle kviklån, forbrugslån, SMS lån og så videre.

Sådan finder du det bedste samlelån

Inden du begynder din søgning på et samlelån, bør du lægge et budget. For hvor meget vil du egentlig spare ved omlægge dine lån? Du skal forvente at skulle betale et oprettelsesgebyr samt andre gebyrer, når du vælger et nyt lån.

Hvis dit budget giver grønt lys, bør du starte med at undersøge markedet. Hvilke muligheder har du, og hvilke passer ind i din situation? Du kan med fordel indhente oplysninger fra et par forskellige låneudbydere, lægge dem op ved siden af hinanden og derudfra vurdere, hvilke der kan tilbyde det bedste til dig.

 Ud over at finde et lån med en lav ÅOP, bør du også huske på, at din månedlige ydelse afgør, hvor store dine kreditomkostninger bliver. En høj månedlig ydelse er lig med lave kreditomkostninger. Dette er blandt andet også elementer, som du kan lade indgå i dit budget.