Fagforening

Fagforening
Akasse fagforening.jpg

A-kasse eller fagforening

En fagforening defineres af Gyldendals Ordbog som en “permanent sammenslutning af lønmodtagere indenfor et eller flere erhverv, dannet med formålet at varetage medlemmernes interesse særligt med hensyn til løn- og arbejdsforhold”. En fagforening er altså en privat organisation, som hjælper lønmodtagere, sommetider indenfor en bestemt branche, med at lave overenskomster og sørge for gode løn- og arbejdsforhold.

Hvad er forskellen på en fagforening og en a-kasse?

Fagforeningen er til for at sørge for, at du har det godt imens du er på arbejdsmarkedet. Den sørger for at du får en ordentlig løn, og at du arbejder under rimelige forhold. Fagforeningen kan også give dig juridisk hjælp, for eksempel i retssager eller andet, der har noget med dit ansættelsesforhold at gøre.

Fagforeninger kan ikke hjælpe med dagpenge eller lignende, hvis du bliver ledig. Det er det a-kassen kan hjælpe dig med. Dog er der mange fagforeninger som tilbyder gratis eller billigt medlemskab af en a-kasse og omvendt. Mange fagforeninger eller a-kasser laver en billig pakkeløsning, så du kan være medlem af både a kasse og fagforening til en god pris.