Begynderguide til a-kasser og dagpengeBegynderguide til a-kasser og dagpenge

A-kasser er en forkortelse af arbejdsløshedskasse, hvilket også beskriver a-kassens funktion. En a-kasse er kort fortalt en form for fælles kasse, som man indbetaler penge til for at sikre, at man har en ordentlig indtægt, hvis man skulle være så uheldig at miste sit job.

Hvis du er medlem af en a kasse og pludselig står uden job, så har du som udgangspunkt ret til at modtage dagpenge. Den endelige sum afhænger af flere forskellige faktorer, men dagpengesatsen er altid højere end den tilsvarende kontanthjælpssats, og derfor kan det betale sig for de fleste at være medlem af en a-kasse.

Hvis du bliver arbejdsløs

Alle kan opleve pludselig at blive ledig på grund af uforudsete omstændigheder, og du bliver glad for din a-kasse, hvis uheldet er ude for dig.

I princippet er en a-kasse en solidarisk løsning, hvor medlemmerne betaler til en fælles kasse. Hvis du bliver arbejdsløs, hjælper de andre medlemmer med at betale dine dagpenge, mens du omvendt også hjælper andre arbejdsløse, når du er i job. Med andre ord kan en a-kasse hjælpe dig med at føle dig mere tryg, for det vil ikke have lige så store konsekvenser at blive arbejdsløs.

Det er frivilligt, om du vil være medlem af en a-kasse, men det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke kan modtage dagpenge, hvis ikke du er medlem af en a kasse. Uden medlemskab vil du i stedet være tvunget til at gå på kontanthjælp, hvilket også har store konsekvenser for din personlige frihed, da du skal overholde alle de forskellige krav til kontanthjælpsmodtager.

Dine pligter som arbejdsløs og medlem af a-kasse

Det er en stor fordel, hvis du er medlem af en a-kasse, når du bliver arbejdsløs. Dit medlemskab af a-kassen betyder, at du ikke behøver komme på kontanthjælp, men det betyder ikke, at du ikke har nogen forpligtigelser i forbindelse med din ledighed.

Når du er ledig og modtager dagpenge, er det et krav, at du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder blandt andet, at du skal kunne begynde på et nyt job med øjeblikkeligt varsel. Det betyder for eksempel, at du som udgangspunkt ikke kan rejse på ferie i udlandet og modtage dagpenge på samme tid, da dette vil forhindre dig i at stå til rådighed.

I forhold til dagpenge har du også visse forpligtigelse, som du skal overholde. Det betyder blandt andet, at du skal ansøge et bestemt antal job hver uge. Det præcise tal er et, som du aftaler med din a kasse, men du skal sandsynligvis søge 2-3 jobs hver uge. Derudover skal du også overholde diverse aftaler med din a-kasse. Dette indebærer, at du skal komme til de møder, som du bliver indkaldt til og løbende opdatere din log på Jobnet.

Hvorfor er der prisforskelle på a-kasser?

Du får præcis det samme beløb i dagpenge hos alle Danmarks a-kasser, og derfor undrer det også mange, at der er forskel i prisen mellem de forskellige a-kasser. I virkeligheden er grunden dog ganske enkel, og du skal være opmærksom på, at det ikke altid er bedst at vælge en billig a-kasse.

Selvom du modtager det samme beløb i dagpenge ved alle a-kasser, så er der stadig forskel på de enkelte a-kasser. Det er for eksempel vigtigt at være opmærksom på, at a kasser tilbyder forskellige hjælp til deres medlemmer, så det er muligt, at du får bedre hjælp, hvis du ikke vælger den billigste a-kasse.

Sidst, men ikke mindst, er det også værd at bemærke, at visse a kasser er specialiseret i at hjælpe folk indenfor bestemte fagområdet eller med bestemte uddannelsesbaggrunde. Disse a-kasser er ofte mere specialiserede i forhold til at hjælpe deres medlemmer, hvilket kan betyde, at du får mere for pengene, hvis du bliver medlem af én af disse a-kasser.

Generelt er der ikke så stor prisforskel mellem de danske a-kasser. I de fleste tilfælde er der kun en forskel på 20-30 kroner om måneden, så du opnår ikke de store besparelser ved at vælge den billigste a-kasse. Kort sagt bør prisen ikke være den afgørende faktor, når du vælger din a-kasse.

Hvis du stadig har spørgsmål til a-kasser

Denne artikel har dækket det mest basale i forhold til a-kasser, men det er muligt, at du stadig har spørgsmål. Heldigvis burde det være muligt at finde hjælp imellem vores andre artikler.

Reglerne vedrørende a-kasser og dagpenge kan være relativt komplicerede, og det kan være svært at finde rundt i reglerne uden hjælp.

Det er vigtigt at vælge den rette a-kasse, men det er også vigtigt at huske på, at du altid kan skifte mening, hvis du føler, at du har valgt den forkerte a-kasse. Du skal blot være opmærksom på, at du prisen ikke må være den vigtigste faktor, når du vælger din a kasse.