Find den bedste fagforeningFagforening

167

KR. / PER MÅNED

A-kasse

490

KR. / PER MÅNED

Åben for Salg og marketing
Lønsikring
Gratis lønrådgivning og karriere sparring
Adgang til lønsikring
Få stor rabat på uddannelser
Bliv medlem

Fagforening

197

KR. / PER MÅNED

A-kasse

480

KR. / PER MÅNED

Åben for Ledere
Lønsikring
Perfekt for selvstændige
Juridisk rådgivning
Incl. lønsikring
Bliv medlem

Fagforening

468

KR. / PER MÅNED

A-kasse

524

KR. / PER MÅNED

Åben for Alle
Lønsikring
Danmarks stærkeste fagforening
Danmarks mest lokale A-kasse
Billig fritidsulykkesforsikring
Bliv medlem

Fagforening

197

KR. / PER MÅNED

A-kasse

480

KR. / PER MÅNED

Åben for Selvstændige
Lønsikring
2 mdr. gratis indtægtssikring
Juridisk dækning
Skræddersyede produkter til selvstændige
Bliv medlem

Fagforening

55

KR. / PER MÅNED

A-kasse

505

KR. / PER MÅNED

Åben for Alle
Lønsikring
Karriererådgivning og coaching
Gratis advokathjælp
Få rabat på kurser
Bliv medlem

Fagforening

392

KR. / PER MÅNED

A-kasse

519

KR. / PER MÅNED

Åben for Alle
Lønsikring
Få gratis løntjek
Inkluderet billige forsikringer
Vælg mellem 37 lokale afdelinger
Bliv medlem

Fagforening

69

KR. / PER MÅNED

A-kasse

498

KR. / PER MÅNED

Åben for Alle
Lønsikring
Rabat på forsikringer
Professionel hjælp til jobsøgning
Mulighed for lønsikring
Bliv medlem

-

Find den rigtige fagforening

Er du på udkig efter en ny fagforening - eller er det måske første gang, du skal stifte bekendtskab med hvad en fagforening egentlig er? Så er du kommet til det rette sted. Her hos TjekAkasse.dk har vi nemlig ikke bare styr på alle de bedste a-kasser på markedet - vi ved nemlig godt, at a-kasse og fagforening som regel altid hænger sammen.

Derfor har vi også samlet al den nødvendige information, som er relevant for dig, hvis du er på udkig efter en fagforening, en a-kasse, eller måske fagforening og a-kasse på én gang. Læs med herunder og bliv meget klogere på, hvad en fagforening egentlig er for noget, og hvad den kan hjælpe dig med.

Hvad er en fagforening?

fagforening

En fagforening defineres som en permanent sammenslutning af lønmodtagere indenfor et eller flere fag og erhverv (Gyldendal). En fagforening er altså en samling af flere lønmodtagere, som typisk arbejder i samme fag eller branche. En fagforening vil typisk være den forening, der varetager medlemmernes interesser i forbindelse med arbejde. Det kunne for eksempel være i forbindelse med løn og arbejdsvilkår. Alle fagforeninger i Danmark arbejder nemlig for at sikre bedre løn samt bedre arbejdsvilkår for dens medlemmer. Dog er der også mange andre goder forbundet med at være en del af en fagforening, som vi kommer meget nærmere ind på senere.

 

Traditionen for fagforeninger i Danmark startede allerede i 1800-tallet, hvor de ansatte på for eksempel fabrikker gik sammen for at skabe sammenhold og loyalitet på arbejdspladsen, som man kunne bruge til at forsvare organisationsretten. De første “rigtige” fagforeninger kom dog først  i 1870’erne.

 

Som udgangspunkt arbejder en fagforening for at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Det gør de blandt andet ved at lave overenskomster med flere forskellige arbejdsgivere og virksomheder. Men faktisk kan man opdele fagforeningens opgaver i fire områder - som vi vil uddybe nærmere herunder:

  1. Repræsentation af medlemmer ved indgåelse af overenskomster
  2. Ydelse af bistand og rådgivning til medlemmer
  3. Varetagelse af medlemmernes uddannelsesmæssige interesser
  4. Politisk påvirkning overfor folketing, regering og den generelle offentlighed

1: Overenskomster

Fagforeningen afholder løbende og konstant forhandlinger med medlemmernes arbejdsgivere. Det er derfor, de fleste medlemmer i én fagforening, typisk arbejder i samme fag eller branche, så medlemmerne kan sikre sig, at de, som skal varetage deres overenskomster, har den faglige viden og interesse i deres fag, der skal til, for at kunne indgå en god overenskomst. Din fagforening vil altså arbejde for at indgå en god overenskomst til lige netop din branche eller dit fag, så du kan være sikker på at få en god minimumsløn eller timeløn samt tillæg, pension, løn for overarbejde og meget mere.

En fagforening vil altid have medlemmernes interesser i fokus, og det er derfor også fagforeningen, man skal henvende sig til, hvis man for eksempel er kommet ud i en konflikt på arbejdspladsen, hvad end den handler om løn, arbejdstid, ferie, arbejdsforhold, overarbejde eller lignende. 

2: Bistand og rådgivning

En fagforening yder individuel rådgivning og bistand til dens medlemmer. Det gør man for at sikre lønmodtagernes rettigheder i henhold  til for eksempel lovgivning, overenskomster, arbejdsløshed, uddannelse eller lignende. Det er altså fagforeningen, du skal henvende dig til, hvis din arbejdsplads ikke overholder de regler, love eller overenskomster, der er gældende.

3: Uddannelsesmæssige interesser

I mange tilfælde er det også fagforeningen, som varetager medlemmernes uddannelsesmæssige interesser. Det kunne for eksempel være i forbindelse med uddannelse på arbejdspladsen eller efteruddannelse i løbet af din karriere. Fagforeningen vil samarbejde med arbejdspladsen om organisering af efteruddannelse.

4: Politisk påvirkning

Fagforeningen udøver politisk påvirkning for at fremme den lovgivning og forvaltning, som er mest fordelagtig for lønmodtagerne. Det er dog ikke alle fagforeninger, som har en politisk interesse, hvilket mange lønmodtagere faktisk foretrækker. Ikke desto mindre, er det altid godt, at der er en forening, der arbejder for at fremme lønmodtagernes interesser. I dag “nøjes” de fleste fagforeninger med at lave generelle (reklame)kampagner for at fremme deres medlemmers interesser og lave politisk påvirkning - frem for at være tilknyttet et politisk parti. 

Billig fagforening

I dag findes der mere end 100 forskellige fagforeninger i Danmark. Der findes en række store fagforeninger, men også rigtig mange små, mindre kendte fagforeninger. I og med, at der er så mange forskellige fagforeninger at vælge imellem, er det helt sikkert også en stor opgave at holde styr på, hvor man får det billigste medlemskab af fagforening. Det forsøger vi dog at lave om på med den oversigt over fagforeninger, som vi har samlet her. Vores mål er nemlig at gøre det så nemt som muligt for dig at finde en billig fagforening, som passer til dig, dine behov og ikke mindst din branche.

Der kan være enormt stor forskel på, hvad det koster at være medlem af den billigste fagforening Danmark i forhold til den dyreste. Priserne for medlemskab kan variere alt efter, hvad de enkelte fagforeninger har af medlemsfordele, men det kan også have noget at gøre med, hvor stor fagforeningen er. Det er typisk de største fagforeninger med flest medlemmer, der har bedst mulighed for at lave en god pris for medlemskab.
Fagforeninger i Danmark medlemstal er steget over de seneste år.

Hvis du leder efter en billig fagforening, er det værd at overveje, om man skal finde et medlemskab, som både indeholder fagforening og a-kasse på én gang. På den måde får man endnu flere medlemsfordele, da dit medlemskab også vil inkludere mulighed for dagpenge, mulighed for lønsikring og meget mere, og du samtidigt får alle de fordele, du ville få med dit medlemskab af en billig fagforening.

Fagforening priser

Skal man vælge den billigste fagforening - eller den bedste fagforening? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. For der kan nemlig være mange hundrede kroner i forskel på priserne, når man ser på den dyreste fagforening i forhold til den billigste fagforening. Hvis du leder efter fagforening priser, så er du kommet til det rette sted. Vi forsøger nemlig at sammenligne priser på fagforening, så du ikke selv skal gøre det. Vi har gjort al det hårde arbejde, så du nemt kan finde den bedste og billigste fagforening ved at bruge vores oversigt over fagforening priser.

 

Lige nu koster Danmarks billigste fagforening kun 69 kroner per måned. Det er altså den billigste fagforening 2020 - lige nu. De dyreste fagforeninger ligger derimod i et helt andet prisleje. Faktisk koster den dyreste fagforening lige nu mere end 1.300 kroner om måneden for medlemskab. Der er faktisk 1.263 kroners forskel på medlemskab i den billigste fagforening i forhold til den dyreste fagforening i Danmark. Det vil sige, at det virkelig godt kan betale sig at kigge på fagforening priser, når man leder efter en ny fagforening - og ikke blot vælge den første, man finder.

Fagforening for studerende

Hvis du er studerende, har du som regel mulighed for at blive gratis medlem af en fagforening, så længe du stadig er studerende. Det er en utrolig stor fordel for dig, da mange studerende sandsynligvis ikke var blevet medlem af en fagforening, hvis ikke de kunne blive gratis medlem. Dermed sikrer man også, at flest muligt sørger for at blive medlem af en fagforening så hurtigt som muligt, og at man derfor ikke står uden overenskomst, når man er færdiguddannet.

I dag har langt de fleste fagforeninger gratis medlemskab for studerende. Det er både, som nævnt, for at sikre, at flest mulige studerende er medlem, men også fordi der som regel ikke er så stort et råderum i de studerendes økonomi, og at mange studerende derfor sandsynligvis ville fravælge en fagforening, hvis der ikke er plads i budgettet.

Fagforening og A-kasse

Hvis du vælger at kombinere dit medlemskab af fagforening og a-kasse, kan du spare mange penge hver eneste måned. Du kan faktisk spare helt op til flere tusinde kroner hvert år, hvis du kombinerer de to ting i ét medlemskab. Så det er værd at holde øje med, om din a-kasse også tilbyder medlemskab af fagforening eller omvendt. I vores oversigt viser vi selvfølgelig, om a-kassen også tilbyder medlemskab af fagforening, så du hurtigt kan få et overblik over, hvilke a-kasser og fagforeninger, du kan vælge imellem, hvis du går efter et kombineret medlemskab.

 

Det vil som regel altid være den billigste løsning at vælge fagforening og a-kasse medlemskab hos den samme udbyder. Med andre ord, at du også bliver medlem af den fagforening, der er tilknyttet den a-kasse, som du allerede er medlem af. Dog kan der i særlige tilfælde - hvis man undersøger markedet grundigt - være penge at spare, hvis man vælger én fagforening og en anden a-kasse. Dog skal man huske på, at et kombineret medlemskab som regel vil give dig nogle fordele, som du ikke kan få, hvis du er medlem i to forskellige.

 

Det er naturligvis også muligt at få medlemskab af fagforening uden a-kasse. Det er også en billigere løsning, og er sikkert mest fordelagtigt for dig, der lige er påbegyndt en uddannelse, og derfor endnu ikke har brug for de ydelser, du kan få hos en a-kasse. Derfor kan du med fordel nøjes med en fagforening uden a-kasse.

Bedste fagforening

Der kan være stor forskel på, hvad der er den bedste fagforening i Danmark. Den bedste fagforening for dig er ikke nødvendigvis den bedste fagforening for din ægtefælle, din nabo eller din bedste ven. Det afhænger nemlig af, hvilken branche, du arbejde i samt hvilken form for fagforening, du ønsker at være medlem af. Mange har nemlig præferencer i forhold til, om de ønsker at være medlem af en gul fagforening eller ej. Gule fagforening er de foreninger, som er politisk uafhængige, og som ikke er en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation. I Danmark er der lige nu fem gule fagforeninger: DFH, FRIE, Krifa, Business Danmark og ASE.

Hvilken fagforening er bedst?

Hvilken fagforening er bedst? Der kan være stor forskel på, hvad man vil pege på som værende den bedste fagforening. Der vil altid være forskel på hvad der f.eks. er den bedste fagforening for akademikere, bedste fagforening for studerende osv. For nogen er den bedste fagforening den, der har det laveste kontingent og dermed er den billigste fagforening. For andre er det den fagforening, der har flest medlemmer, fordi man ser det som et kvalitetsstempel.

Hvilken fagforening skal jeg vælge?

For nogen helt andre kan Danmarks bedste fagforening være den, der passer bedst til den branche man arbejder i, for eksempel hvis man er læge, leder eller måske arbejder i handelsbranchen. Er du på udkig efter den bedste fagforening og a-kasse, kan du benytte vores filtreringsboks i toppen af siden, som vil vise dig hvilkem fagforening og a-kasse der er bedst for dig og din branche.

 

Er du stadig i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste fagforening 2021? Så har vi her samlet en række fordele og ulemper ved fagforeninger, som måske kan overbevise dig. Vi har også lavet en artikel om Fagforening bedst i test, hvor du kan læse mere om de bedste fagforeninger.

Fordele ved fagforening

Ulemper ved fagforening

Skal du skifte fagforening?

Står du i den uheldige situation, at du er medlem af den helt forkerte fagforening? Frygt ej, for det er ikke så besværligt som det lyder at flytte fagforening. Det kan også være, at du har skiftet job til en ny branche og dermed har brug for en ny fagforening med nye overenskomster. Skift fagforening, hvis du har brug for det - for der kan være rigtig mange fordele for dig i en ny fagforening, især hvis du har skiftet job eller fag.

 

Det er typisk også forholdsvist nemt at skifte fagforening. Overflytningen fra én fagforening til en anden sker nemlig typisk elektronisk, og det eneste, du skal gøre er at kontakte din nuværende og nye fagforening og give dem besked om, at du ønsker at skifte. Husk dog at holde øje med, hvor lang opsigelsesvarsel, du har i din nuværende fagforening, inden du opsiger den.