GRATIS FAGFORENING I 6 MÅNEDER
Danmarks BILLIGSTE fagforegning og a-kasse
FÅ TILBUD
 1. Hjem
 2. Fagforening

Find den bedste fagforeningDerfor kan du trygt bruge TjekAkasse

På TjekAkasse arbejder vi for at give dig overblik over a-kasser og fagforeninger. Vi rangerer udbyderne efter faktorer som popularitet, pris, ekstra tilbud, vores kommisionssats mm. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere, og er ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet. Læs mere her


INDHOLDSFORTEGNELSE

Find den rigtige fagforening

Er du på udkig efter en ny fagforening - eller er det måske første gang, du skal stifte bekendtskab med hvad det egentlig er? Så er du kommet til det rette sted. Her hos TjekAkasse.dk har vi nemlig ikke bare styr på alle de bedste a-kasser på markedet - vi ved nemlig godt, at a-kasse og fagforening som regel altid hænger sammen.

Derfor har vi også samlet al den nødvendige information, som er relevant for dig, hvis du er på udkig efter en fagforening, en a-kasse, eller måske begge dele på én gang. Læs med herunder og bliv meget klogere på, hvad det egentlig er for noget, og hvad den kan hjælpe dig med.

Fagforening

Hvad er en fagforening?

En fagforening kaldes også et fagforbund, og defineres som en permanent sammenslutning af lønmodtagere inden for et eller flere fag og erhverv (Gyldendal). En fagforening er altså en samling af flere lønmodtagere, som typisk arbejder i samme fag eller branche. Det vil typisk være den forening, der varetager medlemmernes interesser i forbindelse med arbejde. Det kunne for eksempel være i forbindelse med løn og arbejdsvilkår. Alle foreningerne i Danmark arbejder nemlig for at sikre bedre løn samt bedre arbejdsvilkår for dens medlemmer. Dog er der også mange andre goder forbundet med at være en del af en, som vi kommer meget nærmere ind på senere. 

Traditionen i Danmark startede allerede i 1800-tallet, hvor de ansatte på for eksempel fabrikker gik sammen for at skabe sammenhold og loyalitet på arbejdspladsen, som man kunne bruge til at forsvare organisationsretten. De første “rigtige” fagforeninger kom dog først i 1870’erne.

Hvad gør en fagforening? Som udgangspunkt arbejder fagforeninger i danmark for at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Det gør de blandt andet ved at lave overenskomster med flere forskellige arbejdsgivere og virksomheder. Men faktisk kan man opdele deres opgaver i fire områder, som vi vil uddybe nærmere herunder:

 1. Repræsentation af medlemmer ved indgåelse af overenskomster
 2. Ydelse af bistand og rådgivning til medlemmer
 3. Varetagelse af medlemmernes uddannelsesmæssige interesser
 4. Politisk påvirkning overfor folketing, regering og den generelle offentlighed

hvilken fagforening skal jeg vælge

1. Overenskomster

Der bliver løbende afholdt forhandlinger med medlemmernes arbejdsgivere. Det er derfor, de fleste medlemmer ved de specifikke udbydere, typisk arbejder i samme fag eller branche, så medlemmerne kan sikre sig, at de, som skal varetage deres overenskomster, har den faglige viden og interesse i deres fag, der skal til, for at kunne indgå en god overenskomst. De vil altså arbejde for at indgå en god overenskomst til lige netop din branche eller dit fag, så du kan være sikker på at få en god minimumsløn eller timeløn samt tillæg, pension, løn for overarbejde og meget mere.

fagforbundet vil altid have medlemmernes interesser i fokus, og det er derfor også dem, man skal henvende sig til, hvis man for eksempel er kommet ud i en konflikt på arbejdspladsen, hvad end den handler om løn, arbejdstid, ferie, arbejdsforhold, overarbejde eller lignende.

2. Bistand og rådgivning

En fagforening yder individuel rådgivning og bistand til dens medlemmer. Det gør man for at sikre lønmodtagernes rettigheder i henhold  til for eksempel lovgivning, overenskomster, arbejdsløshed, uddannelse eller lignende. Det er altså dem, du skal henvende dig til, hvis din arbejdsplads ikke overholder de regler, love eller overenskomster, der er gældende. Når der er taget kontakt til foreningen, vil de gibe ind og hjælpe med at få arbejdspladsen til at overholde de regler, love og overenskomster som de ikke overholder.

fagforening raadgivning

3. Uddannelsesmæssige interesser

I mange tilfælde er det også foreningen, som varetager medlemmernes uddannelsesmæssige interesser. Det kunne for eksempel være i forbindelse med uddannelse på arbejdspladsen eller efteruddannelse i løbet af din karriere. De vil samarbejde med arbejdspladsen om organisering af efteruddannelse.

4. Politisk påvirkning

Fagforeningen udøver politisk påvirkning for at fremme den lovgivning og forvaltning, som er mest fordelagtig for lønmodtagerne. Det er dog ikke alle, som har en politisk interesse, hvilket mange lønmodtagere faktisk foretrækker. Ikke desto mindre, er det altid godt, at der er en forening, der arbejder for at fremme lønmodtagernes interesser. I dag “nøjes” de fleste foreninger med at lave generelle (reklame)kampagner for at fremme deres medlemmers interesser og lave politisk påvirkning - frem for at være tilknyttet et politisk parti. 

Er prisen på en fagforening vigtig?

I dag findes der mere end 100 forskellige foreninger i Danmark. Der findes en række store foreninger, men også rigtig mange små, mindre kendte. I og med, at der er så mange forskellige at vælge imellem, er det helt sikkert også en stor opgave at holde styr på, hvor man får det billigste medlemskab.

Det forsøger vi dog at lave om på med den oversigt over fagforeninger, som vi har samlet her. Vores mål er at gøre det så nemt som muligt for dig at finde en billig fagforening, som passer til dig, dine behov og ikke mindst din branche.

Ved at bruge denne side, er du fri for at kigge på alle fagforeninger, men blot dem som passer til din branche. Hvis du ønsker at blive medlem af en neutral forening, kan du besøge denne side og finde den billigste i oversigten.

Der kan være enormt stor forskel på, hvad det koster at være medlem af den billigste fagforening Danmark i forhold til den dyreste. Priserne for medlemskab kan variere alt efter, hvad de enkelte udbyder har af medlemsfordele, men det kan også have noget at gøre med, hvor store de er. Det er typisk de største fagforbund med flest medlemmer, der har bedst mulighed for at lave en god pris for medlemskab.
I Danmark er medlemstal steget over de seneste år og du vil inde på de forskellige udbydersider, finde medlemstal information for hver enkel.

Hvis du leder efter en billig fagforening, er det værd at overveje, om man skal finde et medlemskab, som både indeholder både fagforening og a-kasse på én gang.

På den måde får man endnu flere medlemsfordele, da dit medlemskab også vil inkludere mulighed for dagpenge, mulighed for lønsikring og meget mere, og du samtidigt får alle de fordele, du ville få med dit medlemskab af en billig fagforening. Det kan typisk også betale sig at være medlem af begge, prismæssigt, da man ofte får et godt tilbud når man vælger at have begge dele ved samme udbyder.

Fagforening priser

I tabellen under kan du se den månedlige pris for at være medlem af nogen af vores mest populære fagforeninger. Prisen på fagforeningen varierer ligesom deres tilbud af lønsikring og andre ydelser. Du kan ofte spare penge ved at have a-kasse og fagforening samme sted. 

Tabel over priser på fagforeninger:

Fagforening Kundetilfredshed Pris om måneden Åben for Indmeldelse
Det Faglige Hus 5 stjerner.jpg 69 kr./md Alle Bliv medlem
Ase anmeldelse ase fagforening 74 kr./md Alle Bliv medlem
Business Danmark anmeldelse business danmark fagforening 167 kr./md Salg og marketing Bliv medlem
3F anmeldelse 3f fagforening 468 kr./md Alle Bliv medlem
Lederne 5 stjerner.jpg 220 kr./md Ledere Bliv medlem
Virksom anmeldelse virksom fagforening 220 kr./md Selvstændige Bliv medlem
HK anmeldelse krifa fagforening 522 kr./md. Alle Bliv medlem
BUPL anmeldelse FOA fagforening 511 kr./md. Pædagoger Bliv medlem
Socialpædagogerne anmeldelse FOA fagforening 552 kr./md. Socialpædagoger Bliv medlem

Skal man vælge den billigste - eller den bedste fagforening? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. For der kan nemlig være mange hundrede kroner i forskel på priserne, når man ser på den dyreste i forhold til den billigste forening.

Hvis du leder efter fagforening priser, så er du kommet til det rette sted. Vi forsøger nemlig at sammenligne priser på fagforening, så du ikke selv skal gøre det. Vi har gjort al det hårde arbejde, så du nemt kan finde den bedste og billigste ved at bruge vores oversigt over fagforening priser. I tabellen ovenfor, kan du se hvad de forskellige foreninger koster, hvad deres anmeldelse er og hvem de optager.

Lige nu koster Danmarks billigste fagforening kun 69 kroner per måned. Det er altså den billigste 2023 - lige nu. De dyreste ligger derimod i et helt andet prisleje. Faktisk koster den dyreste lige nu mere end 1.300 kroner om måneden for medlemskab. Der er faktisk 1.263 kroners forskel på medlemskab i den billigste i forhold til den dyreste i Danmark. Det vil sige, at det virkelig godt kan betale sig at kigge på priser, når man leder efter en ny - og ikke blot vælge den første, man finder.

Fagforening for studerende

Hvis du er studerende, har du som regel mulighed for at blive gratis medlem, så længe du stadig er studerende. Det er en utrolig stor fordel for dig, da mange studerende sandsynligvis ikke var blevet medlem, hvis ikke de kunne blive gratis medlem. Dermed sikrer man også, at flest muligt sørger for at blive medlem så hurtigt som muligt, og at man derfor ikke står uden overenskomst, når man er færdiguddannet.

Du kan som studerende også have brug for et medlemskab, hvis du ved siden af dit studie har et fritidsarbejde. Ved at være medlem, vil du kunne få hjælp og rådgivning, hvis der skulle opstå nogle komplikationer på dit studiejob og du er derfor berettiget til den samme hjælp og service, som om du er gratis medlem.

I dag har langt de fleste gratis medlemskab for studerende. Det er både, som nævnt, for at sikre, at flest mulige studerende er medlem, men også fordi der som regel ikke er så stort et råderum i de studerendes økonomi, og at mange studerende derfor sandsynligvis ville fravælge et fagforbund, hvis der ikke er plads i budgettet.

Fagforening studerende

Fagforening og A-kasse

Hvis du vælger at kombinere dit medlemskab af fagforening og a-kasse, kan du spare mange penge hver eneste måned. Du kan faktisk spare helt op til flere tusinde kroner hvert år, hvis du kombinerer de to ting i ét medlemskab. Så det er værd at holde øje med, om din a-kasse også tilbyder medlemskab af forening eller omvendt.

I vores oversigt viser vi selvfølgelig, om a-kassen også tilbyder medlemskab af forening, så du hurtigt kan få et overblik over, hvilke du kan vælge imellem, hvis du går efter et kombineret medlemskab.

Det vil som regel altid være den billigste løsning at vælge forening og a-kasse medlemskab hos den samme udbyder. Med andre ord, at du også bliver medlem af den forening, der er tilknyttet den a-kasse, som du allerede er medlem af. Dog kan der i særlige tilfælde - hvis man undersøger markedet grundigt - være penge at spare, hvis man vælger én forening og en anden a-kasse. Dog skal man huske på, at et kombineret medlemskab som regel vil give dig nogle fordele, som du ikke kan få, hvis du er medlem i to forskellige.

Det er naturligvis også muligt at få medlemskab uden a-kasse. Det er også en billigere løsning, og er sikkert mest fordelagtigt for dig, der lige er påbegyndt en uddannelse, og derfor endnu ikke har brug for de ydelser, du kan få hos en a-kasse. Derfor kan du med fordel nøjes med en fagforening uden a-kasse.

Bedste fagforening

Der kan være stor forskel på, hvad der er den bedste fagforening i Danmark. Den bedste for dig er ikke nødvendigvis den bedste for din ægtefælle, din nabo eller din bedste ven.

Det afhænger nemlig af, hvilken branche, du arbejder i samt hvilken form for forening, du ønsker at være medlem af. Mange har nemlig præferencer i forhold til, om de ønsker at være medlem af en gul fagforening eller ej. Gule fagforeninger er de foreninger, som er politisk uafhængige, og som ikke er en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation. I Danmark er der lige nu fem gule foreninger: DFH, FRIE, Krifa, Business Danmark og ASE.

Hvilken fagforening er bedst?

Hvilken fagforening er bedst? Der kan være stor forskel på, hvad man vil pege på som værende den bedste forening. Der vil altid være forskel på hvad der f.eks. er den bedste for akademikere, bedste for studerende osv. For nogen er den bedste den, der har det laveste kontingent og dermed er den billigste. For andre er det den, der har flest medlemmer, fordi man ser det som et kvalitetsstempel.

Det er derfor ikke til at sige, hvilken der er den bedste, men det vil være en god idé at finde ud af hvilke behov man gerne vil have opfyldt, inden man vælger en fagforening.

Hvilken fagforening skal jeg vælge?

Hvilken fagforening hører jeg til? For nogen helt andre kan Danmarks bedste være den, der passer bedst til den branche man arbejder i, for eksempel hvis man er læge, leder eller måske arbejder i handelsbranchen. Er du på udkig efter den bedste fagforening og a-kasse, kan du benytte vores filtreringsboks i toppen af siden, som vil vise dig hvilken der er bedst for dig og din branche. Ved at vælge en forening indenfor samme erhverv, som man arbejder i, er man sikret hjælp og rådgivning af eksperter indenfor området.

I mange danske fagforeninger vil det derudover vil det også være muligt at tilmelde sig diverse kurser, som er rettet mod det specifikke erhverv, som kan hjælpe en videre i arbejdslivet.

Er du stadig i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste fagforening 2023? Så har vi her samlet en række fordele og ulemper, som måske kan overbevise dig. 

Fordele ved fagforening

Ulemper ved fagforening

 • Du kan til hver en tid få hjælp og vejledning, hvis du står i en konflikt eller en anden ubehagelig situation på din arbejdsplads
 • Det kan være en ekstra udgift, som mange vælger fra
 • Du er sikret gode arbejdsvilkår samt en god løn, fordi du ved, at der er nogen, som kæmper for dig og arbejder på at lave gode overenskomster til dig
 • Det kan være en “unødvendig” udgift, hvis man selv er i stand til at forhandle bedre vilkår på arbejdspladsen end overenskomsten giver
 • Du kan få juridisk hjælp til for eksempel ansættelse, kontrakt, arbejdsskade og afskedigelse
 • Nogle kræver, at man også skal være medlem af a-kassen, hvilket giver et ekstra højt kontingent
 • Du får fradrag for fagforening - det vil altså sige, at du kan trække procenter af dit kontingent fra i skat. Det gælder for alle, uanset om du er medlem af en fagforening til 69 kr. om måneden eller 1.200 kr. om måneden. Du kan få fradrag på hele beløbet - dog med et loft på 6.000 kr. om året. Fradraget er ikke 1:1 af beløbet du indbetaler, men nærmere en tredje del af beløbet.
 • Selvom vi har foreningsfrihed i Danmark, og det derfor er frit og ret for alle at lave forsamlinger, kan nogen føle sig presset til at møde op til foreningens arrangementer

Skal du skifte fagforening?

Står du i den uheldige situation, at du er medlem af den helt forkerte fagforening? Frygt ej, for det er ikke så besværligt som det lyder at flytte forening. Det kan også være, at du har skiftet job til en ny branche og dermed har brug for en ny forening med nye overenskomster. 

Skift fagforening, hvis du har brug for det - for der kan være rigtig mange fordele for dig i en ny, især hvis du har skiftet job eller fag og har brug for professionelt rådgivning og hjælp til det nye job.

Det er typisk også forholdsvist nemt at skifte. Overflytningen fra én fagforening til en anden sker nemlig typisk elektronisk, og det eneste, du skal gøre er at kontakte din nuværende og nye fagforening og give dem besked om, at du ønsker at skifte.

Husk dog at holde øje med, hvor lang opsigelsesvarsel, du har i din nuværende fagforening, inden du opsiger den. Når først du har givet besked om, at du ønsker at flytte til en anden forening, vil de klare resten for dig og du vil automatisk blive flyttet over til den nye. Sammenlign fagforeninger her på tjekakasse.dk.