GRATIS FAGFORENING I 6 MÅNEDER
Danmarks BILLIGSTE fagforegning og a-kasse
FÅ TILBUD
Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Artikler
  3. Dagpenge regler

Dagpenge regler

Af Morten Jørgensen opdateret d. 09-03-2022

INDHOLDSFORTEGNELSE

Er du i tvivl om de helt specifikke regler for dagpenge og generelt regler for a kasse? Så læs med her og få styr på alle de vigtigste dagpenge regler. Hvis du går hen og bliver ledig på arbejdsmarkedet, kan du modtage dagpenge allerede fra din første dag som ledig - hvis du vel at mærke overholder alle reglerne.

overlay

Bliv sikret dagpenge

Tjek A-kasser

Hvilke krav skal du være opmærksom på?

Hvis du som lønmodtager vil modtage dagpenge fra første dag du er ledig, kræver det, at du:

1. Er registreret som ledig på jobnet.dk

For at have ret til dagpenge skal du være registreret som ledig på jobnet, så dit jobcenter kan se, at du søger nyt job. Det er også her, du kan se alle de stillingsopslag, der er relevante for dig, når du skal søge nyt job.

2. Er medlem af en a-kasse og har været det i mindst 12 måneder

Man skal have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder for at få ret til dagpenge, fordi det tager et år før man har optjent retten til dagpenge i en almindelig, dansk a-kasse. Det afhænger dog af den indkomst, du havde før du blev ledig.

3. Opfylder indkomst-/beskæftigelseskravet

“Nye ledige” på arbejdsmarkedet skal opfylde et særligt indkomstkrav for at kunne få dagpenge. Det vil sige, at man skal have haft en bestemt indtægt eller have arbejdet et bestemt antal timer i de seneste tre år før ledighedsperioden for at have ret til dagpenge. Dagpenge optjening: I 2021 er indkomstkravet 238.512 kr. inden for de sidste tre år. Beskæftigelseskravet kræver, at du har arbejdet mindst 1.924 timer inden for de sidste tre år.

4. Lever op til kravene om rådighed på jobmarkedet

Rådighed betyder, at du skal stå til rådighed for jobmarkedet. Det vil sige, at du skal være tilgængelig, aktivt jobsøgende og i princippet klar til at starte på et nyt job med en dags varsel. Det kræver også, at du har et aktivt CV på Jobnet og møder op til de regelmæssige samtaler på jobcentret. Hvis ikke du lever op til kravene om rådighed - og de andre krav for dagpenge - kan det have betydning for retten til dagpenge, og du kan derfor risikere at miste dem. 

Hvor meget får man udbetalt i dagpenge?

Det beløb, du får dagpenge udbetalt afhænger af din indtægt før ledigheden samt, om du har lønsikring i din a-kasse eller ej. Den mindste dagpengesats starter omkring 6.300 kr. om måneden, og den maksimale dagpengesats ligger omkring 19.000 kr. dagpenge efter skat om måneden. Den sats, du modtager afhænger af, om du er deltids- eller fuldtidsforsikret og om du har lønsikring. Der er andre dagpenge og a kasse regler nyuddannet. A-kassen kan maksimalt udbetale 90 % af din tidligere løn til dig i dagpenge. Husk også, at du kun får dagpenge beregnet på løn, du har modtaget i de måneder, du har været medlem af en a-kasse. Der er også mulighed for supplerende dagpenge.

Dagpenge beregner vil blive placeret her

Hvor længe kan du få dagpenge?

Hvis du opfylder alle de ovennævnte krav og kriterier for udbetaling af dagpenge, kan du modtage dagpenge i op til to år. Som fuldtidsforsikret får du dagpenge svarende til 3848 timer og som deltidsforsikret får du dagpenge svarende til 3120 timer. Du kan modtage dagpengene inden for en periode på tre år, hvilket vil sige, at du skal “nå” at bruge alle timerne inden for de tre år. Når de tre år er gået, eller du har modtaget dagpenge for alle timerne, skal du optjene en ny dagpengeret. Det vil sige, at du påny skal opfylde alle kravene for at have ret til dagpenge. Det er en rigtig god idé at holde sig opdateret på akasse regler og holde øje hvis der skulle komme a kasse nye regler, for de enkelte a-kasser.