Hvad betyder Karens?

Karens er den periode, hvor man ikke får udbetalt sin forsikringsydelse af a-kassen, selvom man opfylder alle krav og betingelser for udbetaling. Karens kommer af det latinske ord “carere”, som betyder at mangle eller undvære.

I forbindelse med a-kasse og dagpenge hører man ofte begreberne karens, karensperiode eller karenstid. Karensperioden er en periode, hvor man ikke får udbetalt dagpenge eller andre ydelser, selvom man opfylder alle kravene for udbetaling. Med andre ord er karens en form for karantæne, man kommer i, afhængigt af, hvor længe man har været arbejdsløs.

Hvordan starter jeg med at optjene karens?

Som udgangspunkt “optjener” man én karensdag til sin karensperiode for hver fire måneder, man har været arbejdsløs i. På karensdagen får man ikke udbetalt dagpenge. Man kan undgå karensdage eller karensperioder ved at være beskæftiget fuldtid inden for de fire måneder, det tager at optjene en karensdag. 

Hvis man arbejder mere end 20 dage i perioden på fire måneder - svarende til 148 timers fuldtidsbeskæftigelse - kan man undgå at optjene karensdage. Vær dog opmærksom på reglerne i din egen a-kasse, da enkelte a-kasser har et krav om, at hvert medlem har en måneds karens før man kan få udbetalt dagpenge - typisk den første måned efter man færdiggør sin uddannelse.

Hvilken a-kasse skal jeg melde mig ind i?

Den a-kasse der passer bedst til dig afhænger først og fremmest af, hvilket job du har. Mange a-kasser specialiserer sig nemlig i forskellige erhverv og kan derfor tilbyde den mest optimale hjælp til personer, som arbejder i netop det erhverv. For eksempel findes der en a-kasse for akademikere, a-kasse for funktionærer og a-kasse for offentlige ansatte

Hvor finder jeg den billigste a-kasse?

Hvis du leder efter den billigste a-kasse på markedet, kan du finde den her hos Tjek A-kasse. Vi har nemlig samlet en oversigt over de bedste og billigste a-kasser, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste a-kasse - og eventuelt den a-kasse, der passer lige præcis til dit erhverv. Ved at sammenligne kan du også hurtigt se, hvilke regler for karens de enkelte a-kasser har.