Find den rigtige fagforening - det kan være meget lettere sagt end gjort. Det kan nemlig være lidt af en udfordring at finde netop den fagforening, som man selv hører til i. Der er nemlig et væld af gode fagforeninger på markedet i Danmark, men dette kan rent faktisk være mere en ulempe end en fordel, fordi man har så mange forskellige valgmuligheder. Bør man vælge en fagspecifik eller branchespecifik fagforening eller én, som kan hjælpe lidt mere generelt? Bør man overhovedet være med i en fagforening? Sådanne spørgsmål kan der komme mange af i søgen på en god fagforening. Og disse spørgsmål forsøger vi i denne FAQ at hjælpe dig med at besvare. Så læs med herunder, og hvem ved - måske finder du ud af hvilken fagforening, du skal vælge.
Fordele fagforening
Der er utrolig mange fordele forbundet med at være medlem af en fagforening. Først og fremmest kan en fagforening være bindeleddet mellem dig og din arbejdsplads i tilfælde af en uoverenstemmelse, for eksempel i forbindelse med løn, løntillæg eller arbejdsforhold. En fagforening kan tilmed hjælpe dig i forbindelse med eventuelle retssager eller give dig andre former for juridisk hjælp. Det kunne for eksempel være i tilfælde af, at der er en fejl på din ansættelseskontrakt eller lignende.
Fordelene ved at betale til en fagforening - selvom det måske kan føles som en unødvendig post i budgettet - kan være, at det rent økonomisk kan være en bedre forretning for dig end ikke at gøre det. For eksempel hvis du har fået udbetalt for lidt i løn eller måske mangler at få udbetalt et tillæg eller nogle feriepenge. Sådanne fejl, som du måske ikke ville have opdaget eller få udbedret, hvis ikke du havde været medlem af en fagforening. De fleste fagforeninger har desuden en lang række kundefordele til dig som for eksempel rabat på streamingtjenester, forsikringer, a-kasser, ferieophold, brændstof og meget mere.
Én af ulemperne ved at være med i en fagforening kan naturligvis være, at det for nogen kan være en udgift i budgettet, som fylder ret meget. Fagforening for studerende kan som regel få et gratis medlemskab, men når man er i fast arbejde, koster det typisk mellem 100 kr og 500 kr at være medlem. Og det kan for nogen føles som en rigtig stor post i budgettet - og især hvis man ikke får gjort brug af de ydelser, som fagforeningen tilbyder.
En anden ulempe, der kan være, hvis man er medlem af en fagforening er, at man risikerer at blive tilknyttet et bestemt politisk parti. Som medlem af en fagforening støtter man nemlig ofte - og helt automatisk - et politisk parti. Derfor bør du overveje, om det er noget, du har lyst til at støtte, når du bliver en del af en fagforening. Hvis ikke du ønsker at støtte et politisk parti, når du betaler medlemskabet i din fagforening, bør du i stedet gå efter at blive medlem i en fagforening, som er politisk uafhængig og dermed ikke støtter noget politisk parti.
Når du skal finde en god fagforening, som passer til dine behov og din situation, kan du overveje, om du vil være medlem af en branchespecifik fagforening. Så kan du sikre dig, at fagforeningen har 100 % styr på dit fag, og de kan derfor guide og vejlede dig bedst muligt, når du har brug for det. For eksempel en fagforening økonomi, hvis du arbejder med økonomi. Du kan også vælge den fagforening, som har de kundefordele, der passer bedst til dine interessser og forbrugsvaner.