GRATIS FAGFORENING I 6 MÅNEDER
Danmarks BILLIGSTE fagforegning og a-kasse
FÅ TILBUD
Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Artikler
  3. A-kasse uden fagforening

A-kasse uden fagforening

Af Morten Jørgensen opdateret d. 28-11-2022

INDHOLDSFORTEGNELSE

A-kasser og fagforeninger bliver ofte forvekslet, men faktisk kan de slet ikke sammenlignes. Det er en udbredt misforståelse, at man skal være medlem af en fagforening for at blive medlem i en a-kasse, men det er langt fra sandheden. Du kan sagtens være medlem af en a-kasse uden at købe medlemskab af en fagforening, og der er endda mange tværfaglige a-kasser, som slet ikke er tilknyttet til en a-kasse. Vi har samlet en oversigt over a-kasser her, hvor du enten kan til- eller fravælge fagforening.

overlay

Bliv medlem af en A-kasse i dag, så du er sikret dagpenge. 

Tjek A-kasse

Hvad sørger a-kasser for?

Det er de danske a-kasser, som udbetaler dagpenge til ledige medlemmer, og derfor behøver du heller ikke være tilknyttet fagforening for at blive være berettiget til at modtage dagpenge.

Din a-kasse kan også hjælpe dig, hvis du skulle blive arbejdsløs. Alle a kasser rådgiver deres medlemmer i forhold til jobsøgning, men derudover kan de også hjælpe dig med andre ting. Du kan for eksempel blive indbudt til sociale arrangementer, hvor medlemmer har mulighed for at styrke deres professionelle netværk og måske på den måde komme i job.

Hvad skal man kigge efter hos en a-kasse?

Når du kigger på a-kasser, er det en god idé at læse om deres individuelle tilbud, så du er sikker på, at du finder den a-kasse, der bedst kan hjælpe dig i job, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Nogen a-kasser er stadig knyttet til en bestemt faggruppe, og det kan være i fordel, da de er eksperter i forhold til at få medlemmer i job indenfor deres specifikke branche

Der kan være fordele ved at vælge en branchespecifik a-kasse

Der er ligeledes også a-kasser, som er målrettet iværksættere og selvstændige. Disse a-kasser er eksperter i at rådgive folk med egen virksomhed, hvilket er en stor fordel, da mange andre a-kasser ikke har samme ekspertise i at håndtere medlemmer med cvr-nummer.

Kort sagt står a-kasserne for at udbetale dagpenge, og de hjælper jobløse medarbejdere med at finde job igennem jobcenteret.

Hvad sørger fagforeninger for?

Fagforeninger sørger for at forhandle medarbejderes løn og vilkårene for deres ansættelse. Derudover kan de også hjælpe deres medarbejdere, hvis der er problemer på arbejdspladsen.

Dette kan være særdeles nyttigt, hvis man for eksempel oplever en uberettiget fyring, for man er bedre sikre, hvis man har en fagforening på sit side.

Arbejdspladser med bestemte fagforeninger

Der er nogen arbejdspladser, hvor alle medarbejderne er medlem af en fagforening. Her kan det virke som en selvfølge, at man også bliver medlem af fagforeningen, da man ellers bliver lukket ude af fællesskabet. Heldigvis er dette et problem, som bliver mindre og mindre på det danske arbejdsmarked, og der er i dag en større frihed til at fravælge fagforening.

Læs mere om i vores FAQ om hvorfor man skal være medlem af en a-kasse 

A-kassernes løsrivelse fra fagforeninger

Den 1. september 2002 blev det muligt for a-kasserne selv at vælge, om de ville være tværfaglige eller fagligt afgrænsede. Det havde den konsekvens, at der var mange a kasser, som løsrev sig fra deres fagforeninger. Det havde den fordel for a-kasserne, at de kunne have medlemmer fra mange forskellige faggrupper.

Der findes i dag adskillige tværfaglige a-kasser på det danske marked. Disse a-kasser har ikke tilknyttet nogen fagforening, og derfor velkommer de alle medlemmer.

Følgende a-kasser har ingen tilknytning til fagforeninger:

Er det en dårlig idé at fravælge fagforening?

Du bør generelt altid være medlem af en a-kasse, da det er den bedste måde at sikre dig økonomisk, hvis du pludselig skulle miste dit job. Uden en a-kasse har du ikke ret til dagpenge, hvilket betyder, at kontanthjælp er den eneste mulighed, hvis du ikke kan finde arbejde. Derudover skal du også huske på, at du ikke kan modtage kontanthjælp, hvis du ejer bil, bolig eller en opsparing over 10.000 kr.  Kort sagt er det en dårlig idé at fravælge a-kasse, mens svarene ikke er helt så entydigt, når man undersøger muligheden for at fravælge en fagforening.

A-kasse og fagforening betales altid separat, så rent praktisk er det ikke et problem at fravælge fagforening. Den største fordel ved en fagforening er, at du har mulighed for at få juridisk hjælp, hvis du skulle blive uvenner med din arbejdsgiver. På den måde fungerer fagforeningen som en form for forsikring. Det er ikke sikkert, at du får brug for dem, men de er gode at have, hvis noget går galt. Mange fagforeninger tilbyder også kurser og lignende til deres medlemmer. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at din a kasse måske tilbyder lignende kurser.

Danske fagforeninger hjælper også med at forhandle mindsteløn, arbejdstider og lignende. På den måde har fagforeningerne bidraget til at skaffe gode overenskomster for den danske arbejdsstyrke, og de gør stadig en stor forskel i overenskomstforhandlinger. Hvis du ikke bryder dig om det politiske aspekt af de danske fagforeninger, kan du vælge en tværfaglig fagforening, som er politisk uafhængige. De traditionelle fagforeninger kritiserer dog ofte disse fagforeninger, da de nyder godt af overenskomster, som er forhandlet på plads af andre.