Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Artikler
  3. Guide til dagpenge for freelancere

Guide til dagpenge for freelancere

Af Mette Stensballe opdateret d. 28-11-2022

INDHOLDSFORTEGNELSE
overlay

Find den bedste fagforening

Tjek Fagforening

Hvad er en freelancer?

Der er rigtig mange mennesker, der arbejder som freelancere i Danmark. Freelance arbejde giver mulighed for mere fri udfoldelse og muligheden for påtagelse af forskellige arbejdsopgaver fra forskellige arbejdsgivere. Men selvom det er en spændende måde at arbejde på, kan det også være usikkert at arbejde freelance. Særligt kan det være usikkert i perioder, hvor det ikke går så godt inde for det erhverv, som man beskæftiger sig med.

Derfor er det også helt vanligt, at der melder sig spørgsmål om, hvilke rettigheder man har, hvis man arbejder freelance og dermed også, hvad man stiller op, hvis man ikke har nogen indkomst i et stykke tid.

Først og fremmest er det vigtigste svar, du vil få, at man godt kan få dagpenge, hvis man er freelancer. Det vil sige, at man som freelancer har ret til at få udbetalt dagpenge i de perioder, hvor der er ikke nogle arbejdsopgaver at udføre og, at man derfor ikke har nogen indkomst. 

Er der forskel på Freelancere og selvstændige ift. dagpenge?

Grundlæggende er der ikke den store forskel på at være freelancer og selvstændig. Dog er der alligevel nogle formaliteter, man skal være opmærksom på i forbindelse med dagpenge. Reglerne for dagpenge ved ledighed er nemlig forskellige alt efter, om du er selvstændig eller freelancer. Den væsentligste forskel er, at hvis man er freelance som selvstændig, kræver det, at man stopper sin virksomhed for at kunne modtage dagpenge. Retten til dagpenge kommer således først, når man har stoppet med sin virksomhed, hvis man er freelance som selvstændig. 

Vil du modtage dagpenge, kræver det at du har været medlem af en a-kasse i minumum 12 måneder. Man kan også vælge af få a-kasse og fagforening samtidig, hvis man ønsker hjælp til ansættelsesforhold og arbejdsforhold generelt.

Regler for freelancere som lønmodtagere

Det at være freelance, er ikke en beskæftigelse der findes i arbejdsløshedslovgivningen, og derfor vil man altid enten tilhøre lønmodtagerne eller de selvstændige.

Man vil som freelancer betegnes som lønmodtager i dagpengesystemet, hvis man:

  • Ikke er selvstændig
  • Ikke har en ægtefælle, der er momsregistreret som virksomhed, hvor man arbejder i den virksomhed

Dine rettigheder som freelancer som lønmodtager

  • Når du er freelance som lønmodtager, kan du søge om dagpenge i perioder, hvor du ikke har særlig mange opgaver, eller står helt uden opgaver at udføre.
  • Som freelance lønmodtager har du mulighed for inden for 104 uger at modtage supplerende dagpenge i 30 uger.
  • Du har 30 uger, hvor du har mulighed for at modtage supplerende dagpenge, hvilket vil sige, at du modtager et supplement til din indkomst, selvom du har en smule arbejde selv. Når du har brugt disse 30 uger med supplerende dagpenge, har du ikke længere mulighed for modtage dagpenge i uger, hvor du også selv arbejder. Dog kan du godt stadig modtage dagpenge, hvis du står helt uden arbejde, og derfor søger om fuld dagpenge understøttelse. 

Vigtigt at vide når du har en virksomhed som bierhverv

Når du har en virksomhed som bierhverv, vil det sige, at du ved siden af dit almindelige job eller på dine dagpenge kan starte en virksomhed som bierhverv. Det, at virksomheden er et bierhverv, vil sige, at du kun må arbejde 15 timer, og at disse 15 timer skal kunne lægges uden for de almindelige arbejdstimer i ugens løb.

Reglerne, der gælder for dagpenge i forbindelse med bierhverv, er de samme regler som for freelance, da man har ret til supplerende dagpenge i 30 uger, når man er blevet godkendt som selvstændig med bierhverv. 

Vigtige redskaber når du er freelancer

Freelance arbejde hjemmefra

Når man arbejder som freelancer, er der nogle forskellige elementer i hverdagen, som man er meget afhængig af. Eksempelvis gælder det, at man i langt de fleste tilfælde ikke er knyttet til et fast kontor hos sin arbejdsgiver, og derfor det for mange nødvendigt at have et kontorfællesskab at kunne sidde på og arbejde. Dette giver mulighed for at kunne adskille hverdagen derhjemme fra det arbejde, man udfører, og det kan derfor være en rigtig god løsning for mange freelancere.


Internet til frelance opgaver

Hvis man er glad for at arbejde hjemmefra, er det vigtigste, at man har godt internet, således at man ikke oplever forsinkelser eller forstyrrelser, når man arbejder hjemmefra. Det er meget vigtigt at have godt internet, når man er derhjemme, særligt hvis man er flere der bruger internettet, og det derfor kan blive belastet i nogle perioder.

Derfor er det en god idé at kigge efter internet, som har høj hastighed, og som giver mulighed for, at der kan være flere der både downloader og uploader på samme tid. På denne måde kan man undgå forstyrrelser og langsomme perioder, når man er online. Hvis du vil finde godt internet kan du besøge find-internet.dk/ og få mere at vide.


Mobil til freelance arbejde

Som freelance er man blandt andet også meget afhængig af sin mobil. Derfor er det også meget vigtigt, at man har et godt mobilabonnement, som man stoler på, og som bare virker. Derudover kan det også være rigtig rart med et billigt mobilabonnement, som gør det til en meget mindre udgift, at kunne tale i telefon og at være online, når man er på farten. For at finde et billigt mobilabonnement følg da mobilabo.dk/billig-mobilabonnement og se, om der er et mobilabonnement, som passer lige til dine behov. 

Kan man få dagpenge som freelancer?

 Ja, i perioder uden særlig mange eller ingen opgaver, kan du modtage dagpenge. I 30 uger kan du få supplerende dagpenge inden for de første 104 uger som freelancer. Derefter kan du kun modtage dagpenge, hvis du er helt uden opgaver.

Hvordan søger jeg dagpenge som freelancer?

Du søger dagpenge gennem a-kassen. Det kræver at du har været medlem af en a-kasse i minimum 12 måneder, før du har ret til at modtage dagpenge.