GRATIS FAGFORENING I 6 MÅNEDER
Danmarks BILLIGSTE fagforegning og a-kasse
FÅ TILBUD
Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge

I Danmark har vi en velfærdsstat. Med en velfærdsstat følger der en række velfærdsordninger, hvor man gennem overførselsindkomst får en række penge udbetalt. Efterløn er en velfærdsordning, der gør det muligt for dig at forlade arbejdsmarkedet fem år før du kan gå på folkepension. Hvis du gerne vil have mulighed for at få efterløn, skal du være medlem af en a-kasse og indbetale efterlønsbidrag. På den måde har du mulighed for at få efterløn. 

Hvornår kan man få efterløn? 

I Danmark gælder der forskellige regler for, hvornår du kan gå på efterløn, og hvor længe du kan få pengene udbetalt. Først og fremmest, kan du først få på efterløn fem år før din folkepension. Men du skal også være medlem af en a-kasse for at få efterløn. Du skal have indberettet værdien af din pensionsformue, og så skal du have bopæl i Danmark, Grønland, Færøerne eller et andet EØS-land. Du kan finde a-kasse priser her.

Hvor meget får man i efterløn?

Hvor meget du kan få udbetalt i efterløn handler blandt andet om, hvornår du går på efterløn, hvordan dine pensionsforhold er og hvor meget du arbejder. Derfor er der altså flere ting der spiller en. Men du kan kun få hvad der højest svare til den dagpengesats du ville være berettiget til, hvis du var arbejdsløs. Derudover, afhænger det også af, om du er fuldtid- eller deltidsforsikret. Hvis du er fuldtidsforsikret kan du i 2020 få 19.083 kroner, og 12.722 kroner, hvis du er deltidsforsikret. 

Må man arbejde mens man er på efterløn?

Når du er gået på efterløn, findes der en række regler for om du må arbejde og hvilket arbejde du må udføre. Du må gerne arbejde, når du er gået på efterløn, men det medføre et fradrag i efterlønnen. Hvis du ikke ønsker at få din efterløn nedsat, kan du eksempelvis arbejde 15 timers ulønnet frivilligt arbejde om ugen.