Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Artikler
  3. Guide til skift af a-kasse

Guide til skift af a-kasse

Af Morten Jørgensen opdateret d. 10-01-2024

INDHOLDSFORTEGNELSE

Her giver vi dig den ultimative guide til, hvorfor, hvordan og hvilke fordele der er ved at skifte a-kasse. Når du har læst denne artikel, vil du have et overblik over, om du bør skifte a-kasse, hvordan man gør samt hvilke fordele det giver dig.

Hvorfor skifte a-kasse

Faktisk er valget af en ny a-kasse det sværeste ved at skifte a-kasse. Du skal dog skifte a-kasse hvis:
  • Du har set en a-kasse der er billigere (se listen med billige a-kasser her.)
  • Du synes at din a-kasse mangler erfaring og viden inden for dit område
  • Du er interesseret i medlemsfordele, som fx lønsikring eller pension
  • Vigtigt at a-kassen passer til din profil, job og ikke mindst dine behov
  • Der er forskel på prisen - vælg den pris, der passer dig bedst, men samtidig opfylder dine behov, som fx en fagforening
overlay
Find den rette a-kasseFind en billig a-kasse her


Fordele ved at skifte a-kasse

Alle danske a-kasser er underlagt de samme regler i forbindelse med dagpenge, hvilket blandt andet betyder, at dit valg af a-kasse ikke påvirker dit dagpengebeløb. I forbindelse med skift af a kasse er det vigtigt at huske på, at de danske a-kasser tilbyder forskellige fordele til deres medlemmer ud over muligheden for at modtage dagpenge.

Du kan for eksempel opleve, at nogle a kasser giver dig rabat på private forsikringer, og denne fordel mister du, hvis du skifter a-kasse. Det er især vigtigt, at du er opmærksom på denne type fordele, hvis du overvejer at skift akasse, fordi medlemskabet er billigere et andet sted.

Et a-kasse skift kan også påvirke dig økonomisk, hvis du både er medlem af en a-kasse og en fagforening – især hvis du skifter til en a-kasse, som ikke har tilknyttet en fagforening. Her vil et a-kasse skift betyde, at du skal overveje, om du stadig vil være medlem af en fagforening, og hvilke fagforeninger, som du kunne tænke dig at være medlem af. Ved skift fagforening og a kasse er det vigtigt at du ikke selv skifter, men får din nuværende fagforening og a-kasse til at hjælpe med at flytte til en ny fagforening.

Sidst, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at det både kan være en fordel og en ulempe at skifte a-kasse, når man kigger på rådgivningen. Nogle a-kasser er måske bedre rustet til at rådgive dig, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Hvordan vælger man en a-kasse?

For at finde den bedste a-kasse kan du med fordel undersøge markedet grundigt, så du kan blive medlem i den a-kasse, der egner sig bedst til dig selv, dit job og dine personlige behov. Du kan nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan man vælger en a-kasse lige her på TjekAkasse.dk.

Gode råd til valg af a-kasse

Det kan godt være lidt af en opgave at finde rundt i de mange forskellige a-kasser, der er at vælge imellem på markedet. Bør du vælge en branchespecifik a-kasse? Er der en a-kasse, der har nogle medlemsfordele, som passer godt til dine personlige interesser og behov?

For at finde den bedste a-kasse kan det derfor være nødvendigt at danne sig et overblik over de forskellige muligheder, der er på markedet for at lave en sammenligning og dermed finde den bedste og billigste a-kasse. Det kan nemlig være meget individuelt, hvilken a-kasse, der egner sig bedst, da det både afhænger af budget, jobtitel og medlemsfordele i a-kassen.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Du får udbetalt det samme beløb i dagpenge, uanset hvilken a-kasse, du vælger, så dette er ikke noget, du behøver bekymre dig om, når du ser på forskellige a-kasse fordele. Derimod er a-kasse pris værd at kigge nærmere på, da der kan være op til mange hundrede kroner i forskel på det månedlige kontingent. Dette kan også have betydning for, hvilken a-kasse netop du skal vælge. Leder du efter a-kasse for studerende, har du som regel flere valgmuligheder, da de fleste a-kasser tilbyder studiemedlemskab.

Hvis du er i tvivl om, hvilken a-kasse, der egner sig bedst til netop dit job, kan du med fordel bruge vores liste med tilgængelige a-kasser i de forskellige brancher og erhverv, og på den måde finde den a-kasse, der passer bedst til dig.

Sådan skifter du a-kasse

Som udgangspunkt er processen den samme som når man melder sig ind i en a-kasse. Det er dog vigtigt at huske, at man ikke skal opsige sit medlemskab af den gamle a kasse før man melder sig ind i den nye.

Man kan nemlig risikere at miste sin anciennitet, hvis man selv melder sig ud af a kasse. Hvis du gør dette, skal du starte forfra med at optjene anciennitet.

Som regel tager din nye a kasse kontakt til din gamle og får flyttet din anciennitet med over, så du sikrer dig, at du ikke skal starte forfra. Den nye a-kasse sørger for alle de praktiske ting i forbindelse med dit a-kasse-skift.

Det er faktisk super nemt og overskueligt at skifte a-kasse. Man skal dog være opmærksom på, at der ofte er en opsigelsesfrist, der skal overholdes, og at skiftet derfor ikke altid kan ske lige med det samme.

Hvis du vil skift a-kasse, skal du bare kontakte den nye a-kasse, som du gerne vil skifte til. De skal bruge visse oplysninger om dig, men herefter vil de være klar til sørge for dit skift. Det betyder også, at de står for at melde dig ud af din gamle a-kasse. Kort sagt skal du ikke selv gøre mere, hvilket også er grunden til, at det er så nemt at skifte a-kasse i Danmark.

Guide til a-kasse-skift:

Hvordan skifter man a kasse? Herunder kan du se hvordan du kan skifte a kasse, hurtigt og nemt.

  1. Find din nye a-kasse
  2. Meld dig ind hos din nye a-kasse - enten online eller pr. telefon
  3. Din nye a-kasse overflytter dit medlemskab automatisk 
  4. Både anciennitet og retten til dagpenge ændres ikke
  5. Betalingen af din nye a-kasse træder først i kraft, når dit gamle medlemskab ophøre

Hvis du tænker at du nu også bør skifte a-kasse har vi gjort det nemt for dig for at den rigtige a-kasse, der til din branche.



FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Kan man skifte a-kasse?

Det korte svar er, ja. Man kan altid skifte a-kasse til en anden a-kasse, uanset om man er studerende, ledig eller lønmodtager. Det er vigtigt at man ikke melder sig ud af sin nuværende a-kasse inden man melder sig ind i en ny, da man så vil miste sin anciennitet. Man skal derfor melde sig ind hos den nye a-kasse og de vil derefter overflytte medlemskabet automatisk.

Mister jeg min anciennitet, hvis jeg skifter a-kasse?

Din anciennitet flytter med dig, når du skifter a-kasse. I praksis betyder det, at du stadig har den samme ret til at dagpenge, selvom du vælger at skifte til en ny a-kasse.

Du beholder alle dine rettigheder og der er ingen karantæneperiode eller lignende forbundet med skiftet. Ved skift a-kasse anciennitet er det værd at vide at du ikke selv må melde dig ud og ind i en anden a-kasse, da du vil miste din anciennitet, du skal derfor få din nuværende a-kasse til at skifte for dig.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du kun har ret til dagpenge, hvis du havde optjent retten i din gamle a-kasse. I praksis betyder det, at du skal have været medlem af a-kassen i et år før du blev ledig, og derudover skal du have arbejdet mindst 1.925 timer, hvis du er fuldtidsforsikret.

Hvor hurtigt kan jeg skifte a-kasse?

Det er ufatteligt nemt at skifte a kasse, men du skal dog være opmærksom på, at der er nogle simple regler, som hænger sammen med betalingsperioderne. Normalt betaler man kontingent til a-kassen på kvartals basis, og disse betalingsperioder har en effekt på dit skift af a-kasse.

Hvis du vælger at skifte a-kasse midt i en betalingsperiode, skal du være opmærksom på, at skiftet først sker, når betalingsperioden udløber i din gamle a-kasse. Dette kan betyde, at du skal vente op til tre måneder, før du bliver medlem af din nye a-kasse, hvis du betaler kontingent på årsbasis.

Denne løsning kan måske virke irriterende, men i sidste ende kommer det dig til gode. Det betyder nemlig, at du ikke ender med dobbelt medlemskab af to a kasser, da dette blot vil være en ekstra udgift for dig.

Kan man skifte a kasse når man er ledig?

Ja, du kan nemt skifte a-kasse hvis du ikke er tilfreds med din nuværende a-kasse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at ved skift a kasse som ledig, skal det ske med 1 måneds varsel til udløbet af en måned.

Varslen bliver beregnet ud fra den enkelte a-kasses modtagelse af din ansøgning om overflytning.