Guide til skift af a-kasse

Af Morten Jørgensen opdateret d. 01-10-2021

Her giver vi dig den ultimative guide til, hvorfor, hvordan og hvilke fordele der er ved at skifte a-kasse. Når du har læst denne artikel, vil du have et overblik over, om du bør skifte a-kasse, hvordan man gør samt hvilke fordele det giver dig.

Hvorfor skifte a-kasse

Faktisk er valget af en ny a-kasse det sværeste ved at skifte a-kasse. Du skal dog skifte a-kasse hvis:
  • ·  Du har set en a-kasse der er billigere (se listen med billige a-kasser her.)
  • ·  Du synes at din a-kasse mangler erfaring og viden inden for dit område
  • ·  Du er interesseret i medlemsfordele, som fx lønsikring eller pension
  • ·  Vigtigt at a-kassen passer til din profil, job og ikke mindst dine behov
  • ·  Der er forskel på prisen - vælg den pris, der passer dig bedst, men samtidig opfylder dine behov, som fx en fagforening

Find den rigtige A-kasse her

Fordele ved at skifte a-kasse

Skift akasse

Alle danske a-kasser er underlagt de samme regler i forbindelse med dagpenge, hvilket blandt andet betyder, at dit valg af a-kasse ikke påvirker dit dagpengebeløb. I forbindelse med skift af a kasse er det vigtigt at huske på, at de danske a-kasser tilbyder forskellige fordele til deres medlemmer ud over muligheden for at modtage dagpenge. Du kan for eksempel opleve, at nogle a kasser giver dig rabat på private forsikringer, og denne fordel mister du, hvis du skifter a-kasse. Det er især vigtigt, at du er opmærksom på denne type fordele, hvis du overvejer at skift akasse, fordi medlemskabet er billigere et andet sted.

Et a kasse skift kan også påvirke dig økonomisk, hvis du både er medlem af en a-kasse og en fagforening – især hvis du skifter til en a-kasse, som ikke har tilknyttet en fagforening. Her vil et a-kasse skift betyde, at du skal overveje, om du stadig vil være medlem af en fagforening, og hvilke fagforeninger, som du kunne tænke dig at være medlem af. Ved skift fagforening og a kasse er det vigtigt at du ikke selv skifter, men får din nuværende fagforening og a-kasse til at hjælpe med at flytte til en ny fagforening.

Sidst, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at det både kan være en fordel og en ulempe at skifte a-kasse, når man kigger på rådgivningen. Nogle a-kasser er måske bedre rustet til at rådgive dig, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Sådan skifter du a-kasse

Hvis du vil skift a-kasse, skal du bare kontakte den nye a-kasse, som du gerne vil skifte til. De skal bruge visse oplysninger om dig, men herefter vil de være klar til sørge for dit skift. Det betyder også, at de står for at melde dig ud af din gamle a-kasse. Kort sagt skal du ikke selv gøre mere, hvilket også er grunden til, at det er så nemt at skifte a-kasse i Danmark.

Guide til a-kasse skift:

Hvordan skifter man a kasse? Herunder kan du se hvordan du kan skifte a kasse, hurtigt og nemt.
  1. 1. Find din nye a-kasse
  2. 2. Meld dig ind hos din nye a-kasse - enten online eller pr. telefon
  3. 3. Din nye a-kasse overflytter dit medlemskab automatisk 
  4. 4. Både anciennitet og retten til dagpenge ændres ikke
  5. 5. Betalingen af din nye a-kasse træder først i kraft, når dit gamle medlemskab ophører

Hvis du tænker at du nu også bør skifte a-kasse har vi gjort det nemt for dig for at den rigtige a-kasse, der til din branche.

Kan man skifte a-kasse?

Det korte svar er, ja. Man kan altid skifte a-kasse til en anden a-kasse, uanset om man er studerende, ledig eller lønmodtager. Det er vigtigt at man ikke melder sig ud af sin nuværende a-kasse inden man melder sig ind i en ny, da man så vil miste sin anciennitet. Man skal derfor melde sig ind hos den nye a-kasse og de vil derefter overflytte medlemskabet automatisk.

Mister jeg min anciennitet, hvis jeg skifter a-kasse?

Din anciennitet flytter med dig, når du skifter a-kasse. I praksis betyder det, at du stadig har den samme ret til at dagpenge, selvom du vælger at skifte til en ny a-kasse.

Du beholder alle dine rettigheder og der er ingen karantæneperiode eller lignende forbundet med skiftet. Ved skift a-kasse anciennitet er det værd at vide at du ikke selv må melde dig ud og ind i en anden a-kasse, da du vil miste din anciennitet, du skal derfor få din nuværende a-kasse til at skifte for dig.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du kun har ret til dagpenge, hvis du havde optjent retten i din gamle a-kasse. I praksis betyder det, at du skal have været medlem af a-kassen i et år før du blev ledig, og derudover skal du have arbejdet mindst 1.925 timer, hvis du er fuldtidsforsikret.

Hvor hurtigt kan jeg skifte a-kasse?

Det er ufatteligt nemt at skifte a kasse, men du skal dog være opmærksom på, at der er nogle simple regler, som hænger sammen med betalingsperioderne. Normalt betaler man kontingent til a-kassen på kvartals basis, og disse betalingsperioder har en effekt på dit skift af a-kasse.

Hvis du vælger at skifte a-kasse midt i en betalingsperiode, skal du være opmærksom på, at skiftet først sker, når betalingsperioden udløber i din gamle a-kasse. Dette kan betyde, at du skal vente op til tre måneder, før du bliver medlem af din nye a-kasse, hvis du betaler kontingent på årsbasis.

Denne løsning kan måske virke irriterende, men i sidste ende kommer det dig til gode. Det betyder nemlig, at du ikke ender med dobbelt medlemskab af to a kasser, da dette blot vil være en ekstra udgift for dig.

Kan man skifte a kasse når man er ledig?

Ja, du kan nemt skifte a-kasse hvis du ikke er tilfreds med din nuværende a-kasse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at ved skift a kasse som ledig, skal det ske med 1 måneds varsel til udløbet af en måned.

Varslen bliver beregnet ud fra den enkelte a-kasses modtagelse af din ansøgning om overflytning.