Her giver vi dig den ultimative guide til, hvorfor, hvordan og hvilke fordele der er ved at skifte a-kasse. Når du har læst denne artikel, vil du have et overblik over, om du bør skifte a-kasse, hvordan man gør samt hvilke fordele det giver dig.

Her finder du:

- Hvorfor skifte a-kasse

- Fordele ved at skifte a-kasse

- Mister jeg anciennitet

- Hvor hurtigt kan jeg skifte a-kasse

- Sådan skifter du a-kasse

Hvorfor skifte a-kasse

Faktisk er valget af en ny a-kasse det sværeste ved at skifte a-kasse. Du skal dog skifte a-kasse hvis:

  • - Du har set en a-kasse der er billigere
  • - Du synes at din a-kasse mangler erfaring og viden indenfor dit område
  • - Du er interesseret i medlemsfordele, som fx lønsikring eller pension
  • - Vigtigt at a-kassen passer til din profil, job og ikke mindst dine behov
  • - Der er forskel på prisen - vælg den pris der passer dig bedst, men samtidig opfylder dine behov, som fx en fagforening

Find den rigtige A-kasse her

Fordele ved at skifte a-kasse

Alle danske a-kasser er underlagt de samme regler i forbindelse med dagpenge, hvilket blandt andet betyder, at dit valg af a-kasse ikke påvirker dit dagpengebeløb. I forbindelse med skift af a-kasse er det vigtigt at huske på, at de danske a-kasser tilbyder forskellige fordele til deres medlemmer ud over muligheden for at modtage dagpenge. Du kan for eksempel opleve, at nogle a kasser giver dig rabat på private forsikringer, og denne fordel mister du, hvis du skifter a-kasse. Det er især vigtigt, at du er opmærksom på denne type fordele, hvis du overvejer at skifte a-kasse, fordi medlemskabet er billigere et andet sted.

Et a-kasse skift kan også påvirke dig økonomisk, hvis du både er medlem af en a-kasse og en fagforening – især hvis du skifter til en a-kasse, som ikke har tilknyttet en fagforening. Her vil et a-kasse skift betyde, at du skal overveje, om du stadig vil være medlem af en fagforening, og hvilke fagforeninger, som du kunne tænke dig at være medlem af.

Sidst, men ikke mindst, skal du også være opmærksom på, at det både kan være en fordel og en ulempe at skifte a-kasse, når man kigger på rådgivningen. Nogle a-kasser er måske bedre rustet til at rådgive dig, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Find den rigtige A-kasse her

Mister jeg anciennitet

Mange er bekymret for deres anciennitet, når de skifter a kasse. Dette er dog helt uden grund, da din anciennitet flytter med dig, når du skifter a-kasse. I praksis betyder det, at du stadig har den samme ret til at dagpenge, selvom du vælger at skifte til en ny a-kasse. Du beholder alle dine rettigheder, og der er ingen karantæneperiode eller lignende forbundet med skiftet.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du kun har ret til dagpenge, hvis du havde optjent retten i din gamle a-kasse. I praksis betyder det, at du skal have været medlem af a-kassen i et år før du blev ledig, og derudover skal du have arbejdet mindst 1.925 timer, hvis du er fuldtidsforsikret.

Hvor hurtigt kan jeg skifte a-kasse

Det er ufatteligt nemt at skifte a-kasse, men du skal dog være opmærksom på, at der er nogle simple regler, som hænger sammen med betalingsperioderne. Normalt betaler man kontingent til a-kassen på kvartals basis, og disse betalingsperioder har en effekt på dit skift af a-kasse.

Hvis du vælger at skifte a-kasse midt i en betalingsperiode, skal du være opmærksom på, at skiftet først sker, når betalingsperioden udløber i din gamle a-kasse. Dette kan betyde, at du skal vente op til tre måneder, før du bliver medlem af din nye a-kasse, hvis du betaler kontingent på årsbasis. Denne løsning kan måske virke irriterende, men i sidste ende kommer det dig til gode. Det betyder nemlig, at du ikke ender med dobbelt medlemskab af to a kasser, da dette blot vil være en ekstra udgift for dig.

Sådan skifter du a-kasse

Hvis du vil skifte a-kasse, skal du bare kontakte den nye a-kasse, som du gerne vil skifte til. De skal bruge visse oplysninger om dig, men herefter vil de være klar til sørge for dit skift. Det betyder også, at de står for at melde dig ud af din gamle a-kasse. Kort sagt skal du ikke selv gøre mere, hvilket også er grunden til, at det er så nemt at skifte a-kasse i Danmark.

Guide til a-kasse skift:

  • - Find din nye a-kasse
  • - Meld dig ind hos din nye a-kasse - enten online eller pr. telefon
  • - Din nye a-kasse overflytter dit medlemskab automatisk 
  • - Både anciennitet og retten til dagpenge ændres ikke
  • - Betalingen af din nye a-kasse træder først i kraft, når dit gamle medlemskab ophører

Hvis du tænker at du nu også bør skifte a-kasse har vi gjort det nemt for dig for at den rigtige a-kasse, der til din branche.

Klik her og find den rigtige A-kasse for dig