GRATIS FAGFORENING I 6 MÅNEDER
Danmarks BILLIGSTE fagforegning og a-kasse
FÅ TILBUD
Tjekakasse er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Artikler
  3. Forskellen på a-kasse og fagforening

Forskellen på a-kasse og fagforening

Af Morten Jørgensen opdateret d. 24-11-2022

INDHOLDSFORTEGNELSE

Et af de spørgsmål vi ofte bliver stillet hos Tjekakasse er, hvad forskellen er på en a-kasse og en fagforening. Det forsøger vi på denne side at give dig et svar på, men lad os kort definere den største forskel: En A-kasse er en arbejdsmarkedsforsikring, der giver adgang til dagpenge, mens fagforeningen varetager din og dine kollegaers interesser.

overlay

Find en billig A-kasse med fagforening

Se overblik

Langt størstedelen af danskerne er stadig af den overbevisning, at A-kasse og fagforening er en samlet pakke, som man skal vælge, når man skal ud på arbejdsmarkedet. Sådan hænger det faktisk ikke sammen, og her forklarer vi dig hvorfor.

Der er nemlig frit valg, når det kommer til valg af fagforening og a-kasse, så finder du en billig fagforening ét sted og en tilsvarende billig a-kasse et andet sted, så har du ret til at vælge dem begge to. Det er den frihed, som den danske velfærdsmodel giver sine borgere, og derfor behøver du ikke vælge A-kasse og fagforening som samlet pakke. Du kan sagtens vælge en a-kasse uden fagforening og omvendt, hvis det er det, du har lyst til.

Danmarks velfærdsstat er nemlig i høj grad et produkt af vores arbejdsmarkedspolitik op igennem slutningen af 1900-tallet og også efter årtusindskiftet, har a-kasser og fagforeninger været en vigtig brik i at sikre, at det danske arbejdsmarked funger gnidningsfrit. Her fortæller vi om forskellen på de to dele af det danske arbejdsmarked, der begge altså er vigtige dele. Herunder giver vi dig en lidt bredere forklaring - læs med og bliv klogere.

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening

En A-kasse er den såkaldte arbejdsløshedskasse, der sikrer dig en indtægt i en tidsbegrænset periode i tilfælde af, at du skulle stå uden arbejde. Det koster en månedlig gebyr om måneden (medmindre du er studerende) og kan være guld værd, hvis du pludselig skulle miste dit arbejde. 

En fagforening er den organisation, der har din ryg, hvis du skulle møde modstand på din arbejdsplads. Fagforeningen forhandler løn på vegne af din faggruppe via overenskomstforhandlinger. Det er også din fagforening, der hjælper dig, hvis f.eks. din chef udbetaler dig for lidt i løn. På den måde kan en fagforening også være god, når du skal ud på arbejdsmarkedet. 

Hvad er en a-kasse og fagforening?

En a-kasse - arbejdsløshedskasse - hjælper dig, hvis du bliver arbejdsløs. Fagforeningerne har ikke noget med dagpenge at gøre og kan ikke hjælpe dig økonomisk, hvis du bliver ledig. Det er a-kassen der gør, at du har ret til, og mulighed for, at få dagpenge, hvis du skulle gå hen og miste dit job.

Man kan overordnet sige, at en fagforening gør det modsatte. En fagforening kan hjælpe dig imens du er i arbejde. Fagforeninger har til hensigt at varetage lønmodtageres interesser. Det kunne for eksempel være hjælp til lønforhandlinger, overenskomster, ansættelseskontrakter eller andet, som har med ansættelse at gøre.

Det er lønmodtagernes rettigheder der er i fokus, og det handler primært om juridiske rettigheder. Det kunne for eksempel være at du havde problemer med at få udbetalt den løn, du skal have fra din arbejdsgiver. Her kan fagforeningen gå ind og hjælpe, hvis det eventuelt skulle udvikle sig til en retssag eller lignende.

Hvad er en A-kasse?

overlay

Tjek a-kasse priser her

Sammenlign her

En Arbejdsløsheds-kasse (ofte forkortet A-kasse) er en form for arbejdsmarkedsforsikring, der giver dig krav på en månedlig ydelse, hvis du pludselig skulle stå uden arbejde og dermed indtægt. En a-kasse koster et månedligt eller årligt kontingent at være medlem af, uanset om du er i beskæftigelse eller ej (dog er studerende ofte undtaget kontingentet). Når du har været medlem af en A-kasse i 12 måneder har du optjent anciennitet nok til at få en dagpengeydelse, såfremt du ikke har noget arbejde og opfylder specifikke krav. Dagpengeydelsen er noget højere end kontanthjælpen, der ellers vil have alternativet.

Hvad er en fagforening?

overlay

Find den rette fagforening i din branche

Tjek Fagforeninger

En fagforening er en faglig interesseorganisation, der varetager interesser og rettigheder for en bestemt faggruppe. Det er lønmodtagernes organisationer, der kan hjælpe dig, hvis du har behov for det på arbejdsmarkedet. Det kan f.eks. være at du har behov et løft af dine kompentencer eller skal forhandle ny løn. Her vil fagforeningen altid bakke dig op og være dig behjælpelig, hvis du skal bruge dem. Det er også fagforeningen, der mere eller mindre varetager tvist og sager med din arbejdsgiver, hvis du bliver uenig med denne. Så har fagforeningen jurister og specialister, der kan hjælpe dig med at føre din sag for dig.

Ligesom med a-kasse, så koster et medlemskab af en fagforening også et månedligt kontingent, som man skal betale såfremt man ønsker fagforeningens hjælp. Priserne herpå varierer meget og kommer an på, hvilken branche og jobsituation du står i. Igen kan studerende være undtaget fra at betale gebyr eller i det mindste få en mærkbar studierabat til medlemskabet.

A-kasse uden fagforening

Det er muligt udelukkende at være medlem af en a-kasse og spare pengene til fagforeningskontingentet. I Danmark kan vi frit vælge imellem de mange forskellige a-kasser og fagforeninger, og vi behøver ikke nødvendigvis være medlem begge steder. Det er ikke altid sikkert, at man har brug for begge dele, og derfor er det naturligvis muligt at nøjes med det ene.

Det kan være at du er studerende og derfor gerne vil være medlem af en a-kasse, men ikke har brug for en fagforening endnu. I vores oversigt over a-kasser kan du se hvilke a-kasser, der tilbyder billig fagforening og a kasse som samlet pakke, og hvilke a-kasser, som ikke har noget med fagforeninger at gøre.

Det er muligt at være medlem af en a-kasse og ikke af en fagforening - eller være medlem af en fagforening og ikke en a-kasse. Hvis du udelukkende ønsker arbejdsmarkedsforsikring, så kan du snildt blot være medlem af en a-kasse. Du kan også vælge at være medlem af en a-kasse et sted, og medlem af en fagforening et andet. Der er en enorm valgfrihed, når det kommer til medlemskab af a-kasse og fagforening, og her på Tjekakasse.dk hjælper vi dig med at finde den bedste og billigste af slagsen.

Læs mere om a-kasse uden fagforening.

Derfor bør du både have a-kasse og fagforening

Det er hverken obligatorisk eller lovpligtigt, at man skal være medlem af hverken a-kasse eller fagforening i Danmark. Det er dog en rigtig god idé at være medlem af begge dele, hvis man ønsker at have et solidt sikkerhedsnet under sig, der kan gribe en, hvis man pludselig skulle stå i en usikker jobsituation eller miste sit arbejde. Så kan begge organisationer være med til at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Selvom det kan være en træls udgift på budgettet hver eneste måned, er der ingen tvivl om, at det er en ekstremt god idé at have både a-kasse og fagforening som lønmodtager i Danmark.

Fordele ved a-kasse og fagforening

Fordelene ved at have både fagforening og a-kasse er, at du står rigtig stærk på arbejdsmarkedet, hvis du skulle møde modstand eller stå uden arbejde. Organisationerne bag er altid klar til at hjælpe dig, hvis du har behov for det.

Ulemper ved a-kasse og fagforening

Det koster penge. Både a-kasser og fagforening tager et medlemsgebyr, der ofte er månedligt og dette kan være alt imellem 500 og 1.500 kr. om måneden.

Billig fagforening og a kasse

Det er også muligt at finde en billig a kasse og fagforening, hvis man undersøger markedet. Vi viser dig her på siden de billigste a kasse og fagforening, og skriver selvfølgelig også, hvis der er mulighed for at få et godt tilbud på en billig fagforening fra samme virksomhed. Dog har vi her på sitet fokus på billige a-kasser.

Her på siden har vi gjort det nemt for dig at finde de billigste a-kasse og fagforening, du kan nemlig sammenligne priserne på de forskellige billige a kasse og fagforening.

Har du svært ved at overskue hvilken a-kasse og fagforening som passer til dig, vil vi anbefale at du benytter vores boks i toppen til at finde den rigtige a-kasse med tilhørende fagforening, som passer til din situation. På den måde har du mulighed for at finde den billigste fagforening a kasse indenfor din branche. Det er vigtigt at vælge en a-kasse og fagforenig indenfor den branche man arbejder i, for at få den optimale sikkerhed, råd og vejledning. Derfor kan du finde den billigste fagforening og a kasse indenfor din branche.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

En a-kasse vil hjælpe dig økonomisk, med dagpenge, hvis du en dag skulle stå uden arbejde. En fagforening hjælper derimod med at forhandle din løn med arbejdsgiveren og er den du skal gå til, hvis du oplever problemer med arbejdsforholdene på dit arbejde.

Hvilken a-kasse og fagforening skal jeg vælge?

Når man skal vælge a-kasse og fagforening skal man finde ud af om man ønsker at være medlem af en tværfaglig a-kasse og fagforening eller om man ønsker at det skal være branchespecifik. Fordelen ved branchespecifikke a-kasser og fagforeninger er at de har en større viden om netop det, du beskæftiger dig med, hvor der ved de tværfaglige er et mere bredt erfaringsgrundlag.