Forskellen på a-kasse og fagforening

Af Morten Jørgensen opdateret d. 31-08-2021

Et af de spørgsmål vi oftest bliver stillet her på siden er, hvad forskellen er på en a-kasse og en fagforening. Det forsøger vi på denne side at give dig et svar på, men lad os kort definere den største forskel: En A-kasse er en arbejdsmarkedsforsikring, der giver adgang til dagpenge, mens fagforeningen varetager din og dine kollegaers interesser. Herunder giver vi dig en lidt bredere forklaring - læs med og bliv klogere.

Danmarks velfærdsstat er nemlig i høj grad et produkt af vores arbejdsmarkedspolitik op igennem slutningen af 1900-tallet og også efter årtusindskiftet, har a-kasser og fagforeninger været en vigtig brik i at sikre, at det danske arbejdsmarked funger gnidningsfrit. Her fortæller vi om forskellen på de to dele af det danske arbejdsmarked, der begge altså er vigtige dele. 

Hvad er en A-kasse?

En Arbejdsløsheds-kasse (ofte forkortet A-kasse) er en form for arbejdsmarkedsforsikring, der giver dig krav på en månedlig ydelse, hvis du pludselig skulle stå uden arbejde og dermed indtægt. En a-kasse koster et månedligt eller årligt kontingent at være medlem af, uanset om du er i beskæftigelse eller ej (dog er studerende ofte undtaget kontingentet). Når du har været medlem af en A-kasse i 12 måneder har du optjent anciennitet nok til at få en dagpengeydelse, såfremt du ikke har noget arbejde og opfylder specifikke krav. Dagpengeydelsen er noget højere end kontanthjælpen, der ellers vil have alternativet.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er en faglig interesseorganisation, der varetager interesser og rettigheder for en bestemt faggruppe. Det er lønmodtagernes organisationer, der kan hjælpe dig, hvis du har behov for det på arbejdsmarkedet. Det kan f.eks. være at du har behov et løft af dine kompentencer eller skal forhandle ny løn. Her vil fagforeningen altid bakke dig op og være dig behjælpelig, hvis du skal bruge dem. Det er også fagforeningen, der mere eller mindre varetager tvist og sager med din arbejdsgiver, hvis du bliver uenig med denne. Så har fagforeningen jurister og specialister, der kan hjælpe dig med at føre din sag for dig.

Ligesom med a-kasse, så koster et medlemskab af en fagforening også et månedligt kontingent, som man skal betale såfremt man ønsker fagforeningens hjælp. Priserne herpå varierer meget og kommer an på, hvilken branche og jobsituation du står i. Igen kan studerende være undtaget fra at betale gebyr eller i det mindste få en mærkbar studierabat til medlemskabet.

A-kasse uden fagforening

Det er muligt udelukkende at være medlem af en a-kasse og spare pengene til fagforeningskontingentet. I Danmark kan vi frit vælge imellem de mange forskellige a-kasser og fagforeninger, og vi behøver ikke nødvendigvis være medlem begge steder. Det er muligt at være medlem af en a-kasse og ikke af en fagforening - eller være medlem af en fagforening og ikke en a-kasse. Hvis du udelukkende ønsker arbejdsmarkedsforsikring, så kan du snildt blot være medlem af en a-kasse. Du kan også vælge at være medlem af en a-kasse et sted, og medlem af en fagforening et andet. Der er en enorm valgfrihed, når det kommer til medlemskab af a-kasse og fagforening, og her på Tjekakasse.dk hjælper vi dig med at finde den bedste og billigste af slagsen. 

Læs mere om a-kasse uden fagforening.

Derfor bør du både have a-kasse og fagforening

Det er hverken obligatorisk eller lovpligtigt, at man skal være medlem af hverken a-kasse eller fagforening i Danmark. Det er dog en rigtig god idé at være medlem af begge dele, hvis man ønsker at have et solidt sikkerhedsnet under sig, der kan gribe en, hvis man pludselig skulle stå i en usikker jobsituation eller miste sit arbejde. Så kan begge organisationer være med til at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Her kan du se vores anbefalinger til a-kasse med fagforening